Snabbt växande kunskap om kolhydrater

Nitratrika grönsaker

Förståelsen för effekten av hälsosamma matvanor och bakomliggande mekanismer ökar snabbt. Aktuell forskning visar på nya mekanismer som förklarar nya och ytterligare hälsoeffekter av grönsaker och rotfrukter.

Nitratrika grönsaker omvandlas till nitrit med hjälp av bakterier i munhålan och nitrit kan sen omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid reglerar en mängd olika fysiologiska processer i människokroppen och kan spela en viktig roll för såväl uppkomst som behandling och prevention av hjärt-kärlsjukdomar liksom andra vanliga sjukdomar som diabetes, demens och cancer.
Nitratrika grönsaker som till exempel spenat, ruccola, sallad, rödbetor och rädisor har en rad metabola effekter och påverkar blodtryck, blodfetter, insulinkänslighet och risk för blodproppar i positiv riktning. Även anti-inflammatoriska effekter har noterats. Man ser också en ökad fysisk kapacitet genom en direkt effekt på mitokondriefunktionen i muskelcellerna. Det visste seriefiguren Karl-Alfred!

Källa:
Lundberg J et al Cell Metab 2018;28:9-22.
Carlström M et al. Free Radic Biol Med 2020;161:321-325.

Start25 / 42