Snabbt växande kunskap om fetter

Diagram från leverfettstudie
Text om fett och bild på smör och olja
Text om mättat och omättat fett och grafisk bild av hjärtat

De svenska interventionsstudierna HEPFAT och LIPOGAIN visar tydligt hur olika sorters fetter påverkar bukfetma, blodfetter, graden av leverförfettning och kroppssammansättning.

I HEPFAT-undersökningen deltog 67 män och kvinnor i åldern 30–65 år. De var friska men hade bukfetma (bukdiameter >25 cm eller midjemått > 88 eller 102 cm).
Halva gruppen lottades till att äta en kost med fleromättat fett från solrosolja, andra halvan fick äta mättat fett från smör. Man behöll samma energimängd, det vill säga man skulle inte äta fler kalorier och inte gå upp i vikt. Efter 10 veckor hade leverförfettningen ökat av mättade fetter, men minskat av fleromättade fetter. De mättade fetterna gav också negativa effekter på blodfetter, insulinkänslighet och inflammationsmarkörer.

Källa:
Bjermo H et al. Am J Clin Nutr. 2012;95(5):1003–12.

Start26 / 43