Omättade hjälper, mättade stjälper
Olika fettsyror har olika egenskaper och effekter. De skadliga, mättade fetterna, som höjer LDL-kolesterol, är främst laurinsyra (C12:0), myristinsyra (C14:0) och palmitinsyra (C16:0). Mättade fetter består av raka kolkedjor av olika längd, är fasta i rumstemperatur och finns mest i mejeriprodukter som smör och ost, charkvaror och i rött kött.
Omättade fetter är mjuka eller flytande i rumstemperatur och har positiva effekter på blodfetter. Enkelomättade fetter har en dubbelbindning och sänker ofta LDL-kolesterol och höjer HDL-nivåerna. Fleromättade fetter har minst två dubbelbindningar. De är essentiella och de kan inte bildas av människokroppen. De är mjuka eller flytande i rumstemperatur och sänker LDL-kolesterol men kan vid höga doser även sänka HDL-kolesterol. Omega 6-fettsyrorna, till exempel linolsyran, kommer från växtriket och omega 3-fettsyrororna till exempel eikosapentaensyra (EPA) kommer främst från feta fiskar. Omega 3-fettsyrorna har främst en triglyceridsänkande effekt.
Transfettsyror uppkommer när man härdar en vegetabilisk olja, så kallat härdat fett, och de höjer LDL-kolesterol och sänker HDL-kolesterol. Transfettsyror finns även i mejeriprodukter som smör och i nötkött.