Hälsosamt matmönster
Pyramiden ovan visar på ett schematiskt sätt innehåll och ungefärlig fördelning i ett hälsosamt matmönster. Basen utgörs av grönsaker, baljväxter (ärter, bönor, linser), rotfrukter, lök, färska kryddor, frukt, bär, nötter, mandel, frön, grovt bröd och andra fiberrika spannmål samt pasta och ris. Basfettet är vegetabiliska oljor. Mitten på pyramiden utgörs av fisk (helst fet), skaldjur eller musslor minst 2–3 gånger i veckan. Pyramidens mindre fält visar måttliga mängder kyckling och mejeriprodukter som youghurt. Rött kött och charkuterier mer sällan. Vatten som måltidsdryck och en måttlig konsumtion av alkohol.
Traditionell medelhavsmat är en fin modell för ett hälsosamt matmönster.
Källa:
Scientific Report of the 2020 Dietary Guidelines Advisory Committee. U.S. Department of Agriculture; 2020.Dietary Guidelines for Americans 2020–2025. U.S. Department of Agriculture och U.S. Department of Health and Human Services; 2020.