Var inte rädd för vare sig fett eller kolhydrater
Fett- eller kolhydratsbantning har blivit en livligt diskuterad fråga. Ska man dra ner på det ena eller det andra om man vill gå ner i vikt? Svaret är att man i första hand bör fundera över sin energibalans, det vill säga hur mycket man rör sig (kaloriförbrukning) i förhållande till hur mycket mat man äter (intag av energi eller kalorier). Men naturligtvis handlar det inte bara om mängden mat. Vi bör också bli mer kvalitetsmedvetna och välja hälsosamma kolhydrater, fetter och proteiner. Det betyder i praktiken till exempel att:
Öka intaget av fiberrika kolhydrater och begränsa intaget av snabba kolhydrater genom att välja grovt bröd i stället för vitt och välja frukt, nötter eller mandlar i stället för chips och godis.
Öka intaget av omättade fetter och begränsa intaget av mättade fetter och transfetter genom att steka i olivolja istället för smör, baka på solrosolja och byta korv mot lax.
Variera protienkällorna i maten och byta några köttmåltider mot bönor, ärtor eller linser.
För den som ändå räknar kalorier kan det vara bra att veta att ett gram fett innehåller drygt dubbelt så många kcal som ett ett gram kolhydrat eller protein.