Efter två lungtransplantationer kan Angelica andas igen
Angelica Öberg, 26, har gjort två lungtransplantationer.
Publicerad: 2024-11-18
Angelica Öberg, 26, har gjort två lungtransplantationer. En svår sjukdom slog ut hennes egna lungor när hon bara var 16 år. I dag är hon frisk och lycklig.
- De nya lungorna är en bättre matchning, säger hon.
När Angelica Öberg var 16 år bestod livet av vänner, skola och väldigt mycket innebandy. Hon spelade i Team Kalix IBK flera gånger i veckan. Men plötsligt blev hon allvarligt sjuk. Hon kände sig förkyld och var andfådd. Men ingen läkare kunde hitta orsaken till hennes mående. Trots flera antibiotikakurer blir inte Angelica frisk.
Diagnos granulomatös polyangit
Till sist läggs hon i på Universitetssjukhuset i Umeå där läkarna hittar orsaken till måendet, granulomatös polyangit. En sjukdom som drabbar små blodkärl, främst i övre och nedre luftvägarna. Hos Angelica var den extremt aggressiv och slog mot lungorna.
- Efter ett halvår var jag dödssjuk, konstaterar hon.
Ställdes i transplantationskö
Ingen behandling hjälpte. Till sist sprack lungorna och luft kom in under Angelicas hud. Hon behövde ECMO-vård vid Karolinska sjukhuset i Solna.
- Efter en vecka fick jag veta att jag hade max två år kvar att leva. Dödsångesten kom i perioder, det som lindrade var att vara nära min familj.
Nu sattes Angelica upp i transplantationskön för nya lungor. Efter några månader fanns det ett par som passade.
- Jag var rädd men förstod att transplantationen var min enda chans att få livet tillbaka. Jag var livrädd för att dö samtidigt som jag var lycklig för att få chansen att kunna leva igen.
Avstötning och lunginflammationer
Efter operationen hölls Angelica nedsövd i 1 ½ månad i respirator. De nya lungorna kommer inte i gång på rätt sätt.
- De var lite för stora och fungerade inte riktigt. Kroppen var utslagen och jag fick lära mig att gå, sitta och äta.
Angelica får till slut komma hem men de nya lungorna vill inte riktigt anpassa sig. Hon drabbas av flera lunginflammationer och en avstötning uppstår.
- Jag var döende igen, säger hon.
En andra lungtransplantation
Hon behöver ytterligare en transplantation och i februari 2022 är det dags. Den här gången går allt mycket bättre.
- Det kändes helt annorlunda mot för första gången. Jag kunde andas! Kirurgen firade, jag grät. Läkarna kan fortfarande inte förklara varför de här lungorna fungerar bättre. Men kanske är det bara en bättre matchning?
Tror på lungforskningen
Nu har det gått två år sedan de nya lungorna kom på plats. Angelica mår bra, är sällan sjuk. Framtiden är ljus. Jonas och Angelica har köpt en sommarstuga, vid en sjö och nära skogen.
- Jag är oförskämt lycklig! Självklart är jag medveten om riskerna efter en transplantation och jag har förstått att jag inte kan göra det en tredje gång. Min kropp är för sargad för det. Men jag är helt övertygad om att de här lungorna kommer att ta mig långt. Dessutom, ingen vet hur långt forskningen kring lungtransplantationer har tagit oss om ett par år. Det kan hända mycket, avslutar hon.
Personligt
Namn: Angelica Öberg
Ålder: 26
Bor: Unbyn utanför Boden
Familj: Sambon Jonas, bonusbarnen Agnes och Stina, hunden Kenta
Gör: Sjuksköterska
Fritid: Baka, familjen och vara ute i naturen.
Diagnos: Granulomatös polyangit som drabbade lungorna. Gjort två lungtransplantationer på fem år.
Fakta
Granulomatös polyangit är en sällsynt autoimmun sjukdom. Sjukdomen drabbar främst små blodkärl, särskilt i luftvägar och njurar. För att ställa diagnos analyseras röntgenbilder, vävnad samt markörer i blodet. Sjukdomen behandlas med antireumatiska läkemedel, kortison, immunglobuliner eller cellgifter.
Källa: Jesper Magnusson, universitetssjukhusöverläkare och docent Sahlgrenska
Mer om lungtransplantation
I Sverige har fler än 1 200 personer genomgått en lungtransplantation.