Drabbades av KOL – utan att vara rökare
När Christopher Harling fick sin KOL-diagnos kom beskedet som en chock. Han har aldrig rökt.
För fyra år sedan fick KOL-drabbade Inga-Britt nya lungor och med det ett helt nytt liv. Efter att under hela livet haft svårt att andas laddar hon nu inför EM för transplanterade i Finland.
Inga-Britt
Sara Linderoth, Västmanlands läns tidning
Publicerad 2019 |
Så länge Inga-Britt kan minnas har hon haft problem med sina lungor och haft svårt att göra fysiska ansträngningar utan att få andnöd.
– Som tonåring hette det att jag var astmatiker. När det blev trångt i luftrören var det bara att stanna upp, hämta andan och sedan fortsätta, berättar Inga-Britt.
Först vid 38 års ålder fick Inga-Britt reda på att hon hade ärftlig genetisk KOL. Hon tror att både hennes mamma och pappa måste ha varit drabbade och mamman gick bort vid 70 års ålder till följd av lungsjukdomen.
– Jag blev lite sämre för varje år som gick och vid 52 års ålder gick det snabbt utför. Fyra år senare blev jag utredd för lungtransplantation. Då mätte man upp att jag hade en lungkapacitet på bara 17 % av det normala. Det var som att känna sig kvävd. Man andas men luften kommer aldrig riktigt ner i lungorna, säger Inga-Britt.
Fyra år senare när Inga-Britt var 56 år gammal kom det fantastiska beskedet att hon kunde få ett par nya lungor. Hon blev transplanterad och var delvis sjukskriven en period, men bara ett år efter operationen var hon tillbaka på jobbet på heltid.
Idag kan hon dessutom idrotta och röra sig mycket bättre än någonsin ocu nu är EM för hjärt-lungtransplanterade hennes nästa utmaning.
– Nu laddar jag för EM som går i Finland i sommar. Jag andas obehindrat så som jag aldrig kunnat göra tidigare, säger Inga-Britt glatt.
Symtomen på KOL kommer smygande och misstas inledningsvis ofta för förkylning och ”normal rökhosta”. Lär dig mer om KOL.
KOL – Symtom och riskfaktorer