Som om någon står på bröstet
Anna Larsson, 34, fick sina första astmabesvär i tonåren efter en joggingtur utomhus tillsammans med handbollslaget.
Publicerad: 2023-11-20 | Uppdaterad: 2023-11-20
Hugo är elva år och går i sjätte klass. Han gillar att spela fotboll, men eftersom han lider av astma orkar han inte springa lika mycket som sina lagkamrater.
Hugo har haft astma i hela sitt liv. Idag är astman under kontroll tack vare bra mediciner, även om det fortfarande påverkar honom varje dag. För ett par år sedan var situationen mycket svårare och han var ofta på sjukhus för att han fått astmaattacker och i vissa fall problem med andningen.
– Innan jag fick min medicin var det jättejobbigt. Jag blev ofta sjuk och hade mycket frånvaro från skolan, hostade mycket och hade ont i huvudet. En gång när jag var hemma och skulle gå och lägga mig så kände jag plötsligt att jag inte kunde andas. Det var väldigt obehagligt, jag fick panik, berättar Hugo.
Han beskriver sin astma som att det blir det tungt att andas, det känns som att det täpps igen i halsen. Det värsta är att han inte kan göra vissa saker som hans kompisar gör.
– Som fotboll, när man springer mycket. Då kan det hända att jag blir utbytt för att jag inte orkar, det blir jobbigt för lungorna. Det är tråkigt för man ser alla andra som spelar och har roligt.
Som tur var har Hugo idag sin medicin som han tar varje morgon och kväll, och när det blir extra jobbigt andas.
– När det händer så går jag och tar den här puffen. Det är en inhalator som man tar och så kommer det något pulver som hjälper. Sen känns det mycket bättre, säger Hugo.
”Jag önskar att forskarna kunde ta bort astma för evigt.”
Om inte Hugo hade haft astma hade han gärna börjat med flera sporter, som till exempel friidrott. Han gillar att springa fort, men det är svårt när man har astma.
– Man behöver fokusera mycket på medicinen, det är jobbigt. Jag önskar att forskarna kunde ta bort astma för evigt. Då skulle jag gå på många fler sporter.
Lungforskarna börjar i allt större utsträckning förstå kopplingen mellan barnastma och obstruktiva lungsjukdomar i vuxen ålder, som exempelvis KOL. Nästa steg är att identifiera markörer för sjukdomen och hitta nya läkemedelsbehandlingar.
– Det är ett flertal nya läkemedel på gång, inte minst biologiska som ofta har en mycket specifik behandlingseffekt. Nu är det viktigt att vi som behandlande läkare lär oss vilka patienter som drar störst nytta av respektive typ av läkemedel, säger Erik Melén, professor vid KI och ansvarig för en av världens största studier kring astma.
Minst 800 000 människor i Sverige lider av astma. Men med rätt medicinering kan många ändå leva ett nästan normalt liv.
Astma – Symtom och riskfaktorer