Var fjärde man i 40-årsåldern har förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom

Man i en soffa.

En studie visar att männen i högre grad är överviktiga än kvinnorna och bär även på andra riskfaktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Publicerad: 2025-04-15

Redan vid 40 års ålder har var fjärde man en förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Bland kvinnor i samma ålder är motsvarande siffra bara två procent. Männen är i högre grad överviktiga än kvinnorna och bär även på andra riskfaktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

– Resultaten visar att det är viktigt att tänka på sin hälsa redan i 40-års åldern – särskilt för de med övervikt eller bukfetma. Studien, som gjorts med anslag från Hjärt-Lungfonden, visar att övervikt inte bara är en av de vanligaste riskfaktorerna, utan också har en stark koppling till många andra riskfaktorer, enligt Beata Borgström Bolmsjö, distriktsläkare och huvudförfattare till studien.

57 procent var överviktiga

Studien bygger på data från drygt 1 800 personer som deltog i riktade hälsosamtal i Skåne under 2021 och 2022. Den visar att 57 procent av männen i 40-årsåldern var överviktiga eller hade bukfetma, jämfört med 35 procent av kvinnorna. Övervikt var dessutom starkt kopplad till andra riskfaktorer, såsom rökning, familjehistoria av hjärt-kärlsjukdom, socioekonomisk sårbarhet och psykologisk stress. Forskarna menar att detta understryker vikten av att vården fångar upp riskfaktorer som övervikt och bukfetma tidigt – men att samhället också måste ta sitt ansvar.

– För att minska risken för hjärt-kärlsjukdom behövs kraftfulla insatser, med tydliga råd för riskfaktorer kopplade till levnadsvanor, stöd till de mest utsatta grupperna och förbyggande behandling av riskfaktorer, säger Beata Borgström Bolmsjö, som arbetar som distriktsläkare i Malmö.

Använde en riskberäkningsmodell

Utifrån deltagarnas riskfaktorer räknade forskarna ut risken att de skulle drabbas av hjärt-kärlsjukdom, enligt en riskberäkningsmodell som väger in blodtryck, kolesterol, rökning och kön. Resultaten visade att en fjärdedel av männen i studien i kategorin hade ”måttlig risk” för en hjärt-kärlhändelse redan inom 5–10 år, jämfört med bara 2 procent av kvinnorna.

Vi behöver skapa ett samhälle där det är enkelt för alla att göra hälsosamma val.

– Forskningen ger oss viktiga verktyg för att förstå hur vi kan skapa en friskare befolkning. Men det krävs också politiska och samhälleliga insatser. Vi behöver skapa ett samhälle där det är enkelt för alla att göra hälsosamma val och där alla får lika vård och möjlighet till rehabilitering oavsett var i Sverige man bor, säger Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Fakta om forskningsstudien

Titel: Aggregation of cardiovascular risk factors in a cohort of 40-year-olds participating in a population-based health screening program in Sweden

Publicering: Archives of Public Health, 28 november 2024

Typ av studie och population: Observationsstudie baserad på 1 831 stycken 40-åriga män och kvinnor som genomgått riktade hälsosamtal i Skåne.

Finansiering: Hjärt-Lungfonden m fl. Som största svenska fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus.

Fakta: Forskarnas tips till medelålders män

  • Sluta röka och undvik nikotin – Rökning är en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom. Att sluta röka är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra din hjärthälsa.

  • Rör på dig regelbundet – All rörelse räknas! Dagliga promenader, cykling eller andra aktiviteter i vardagen är utmärkta sätt att stärka hjärtat. Sikta på minst 30 minuter om dagen.

  • Håll koll på din vikt och midjemått – Övervikt, särskilt bukfetma, ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Ett midjemått under 94 cm (för män) är ett bra riktmärke.

  • Mät ditt blodtryck regelbundet – Högt blodtryck är ofta ett "tyst" problem utan symtom. Kontrollera blodtrycket minst en gång om året och följ läkarråden om behandling behövs.

  • Ät hälsosamt – Dra ner på alkohol, salt, socker och fett, och ät mer grönsaker, fullkorn och magra proteiner. En balanserad kost bidrar till bättre viktkontroll och hjärthälsa.

  • Hitta tid för återhämtning – Stress och brist på sömn kan påverka både hjärtat och blodtrycket negativt. Prioritera regelbunden sömn och avkoppling i vardagen.

Illustration av ett hjärta

Om hjärt-kärlsjukdomar

Information om symtom och behandling av de hjärt-kärlsjukdomar som Hjärt-Lungfonden stöder forskningen om.

Läs mer om hjärtsjukdomar