Livet vände hastigt för Jasmine
Jasmine Gehrke var föräldraledig och planerade för sitt och sambons bröllop. Framtiden såg ljus ut – men på några minuter vände allt. Bara 26 år gammal drabbades Jasmine av en stroke.
Jasmines tre bästa tips för dig som drabbats av stroke
Det är vanligt med ångest och oro efter stroke. Våga söka psykologhjälp, det gör stor skillnad.
Hjärntrötthet är jobbigt men blir ofta bättre med tiden. Skynda långsamt och be din omgivning om hjälp för att klara vardagen.
Hitta lösningar. Känns det till exempel svårt att läsa, testa att lyssna i stället. Det finns bra appar och andra hjälpmedel
Hemma i Jasmine och maken Jimmys kedjehus i Kungsängen är det full fart. Döttrarna Joline och Leah, nu sju och åtta år, har kommit hem tidigt från skolan. Om vartannat ritar de, springer runt och står i spagat.
Jag var hemma med Joline, min yngsta, när jag fick stroke. Det var 2013
– Jag var hemma med Joline, min yngsta, när jag fick stroke. Det var 2013, säger Jasmine.
Kände sig snurrig
Den där vårdagen satt hon, precis som nu, i vardagsrumssoffan. Efter sommaren skulle Joline börja förskolan, och Jasmine var upptagen med att kolla upp intressanta jobb. Hon blev avbruten av ljud från barnrummet. Joline hade vaknat och Jasmine gick dit.
– På vägen böjde jag mig ner för att plocka upp ett halsband från golvet. Men jag blev alldeles snurrig och fick sätta mig ner. Jag tänkte att det berodde på att jag har lågt blodtryck. Men yrseln gick inte över, tvärtom. Jasmine blev mer och mer snurrig och började även må illa. När hon satt där kom Jimmy plötsligt hem. Han skulle bara hämta något han glömt på morgonen men det blev inget mer jobb den dagen.
– Jag minns att jag la mig på sidan på golvet och att Jimmy stoppade in en plastkasse under huvudet på mig. Någon kudde hann han aldrig hämta. Jag kräktes och kräktes och började få extremt ont i huvudet.
Stor chock
I ambulansen på väg till Danderyds sjukhus fick Jasmine syrgas. Ännu misstänkte ingen att hon, en vältränad 26-åring, hade fått en stroke.
– Vårdaren frågade om jag var magsjuk. Framme på akuten fortsatte jag kräkas och huvudvärken blev allt värre, säger Jasmine.
Dagen efter att Jasmine lagts in röntgades hennes hjärna. Läkaren förklarade att hon drabbats av antingen MS eller stroke. För Jasmine, som vid det här laget inte kunde röra benen, var chocken fullständig.
Nu blev jag på riktigt rädd att jag aldrig mer skulle kunna gå. Jag såg framför mig hur jag kördes fram i rullstol till mitt eget bröllop om tre månader
– Nu blev jag på riktigt rädd att jag aldrig mer skulle kunna gå. Jag såg framför mig hur jag kördes fram i rullstol till mitt eget bröllop om tre månader.
Resultatet av röntgen visade att Jasmine fått en propp i lillhjärnan. Hon flyttades till den neurologiska akutvårdsenheten på Karolinska universitetssjukhuset. Där kunde läkarna konstatera att hon hade PFO. Förkortningen står för persisterande foramen ovale och innebär att det finns ett litet hål mellan hjärtats förmak.
Vanligare hos yngre
En fjärdedel av befolkningen har PFO och vanligtvis påverkas inte hjärtats funktion. Men tillståndet är överrepresenterat hos yngre som drabbats av stroke utan de vanliga riskfaktorerna.
– En kardiolog på Karolinska universitetssjukhuset skulle påbörja en studie om PFO och stroke. Jag ville vara med och hamnade i gruppen som bara skulle äta medicinen trombyl. De andra fick både trombyl och hålet i hjärtat förslutet.
När Jasmine kom hem var inget sig likt. Hon var trött, extremt ljud- och ljuskänslig, och hade svårt med balansen.
– Jag höll mig i väggarna för att kunna gå och led av en ständig hjärntrötthet. Jag kunde inte bära barnen, handla eller åka kollektivt. Jimmy fick sköta allt.
Efter stroken drabbades Jasmine också av ångest och katastroftankar.
– Jag fick en ganska intensiv KBT-behandling vilket var jättebra, för ångesten tog sig in i allt. 2017 var den studie som Jasmine deltog i klar. Den visade att hålet i hjärtat hos unga strokepatienter bör stängas till för att minska risken för en ny stroke. Jasmine erbjöds en operation och tackade ja.
– Det betyder mycket för mitt välmående att jag inte längre har det där hålet. I dag har Jasmine kämpat sig tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Fysiskt är vissa saker fortfarande svåra, som att cykla och åka skridskor.
Ute i hallen snurrar bilderna från Jasmines bröllop i en digital fotoram. Den vita klänningen skimrar i solljuset. Någon rullstol behövdes aldrig.
Vi gifte oss faktiskt det datum vi bestämt. Jag fick lite stöd av min pappa fram till prästen, men jag gick på egna ben
– Vi gifte oss faktiskt det datum vi bestämt. Jag fick lite stöd av min pappa fram till prästen, men jag gick på egna ben, säger Jasmine.
Ung och strokedrabbad
En ovanligt stor andel unga människor med stroke utan känd orsak har PFO (persisterande foramen ovale), ett hålrum mellan hjärtats förmak. Om hålet stängs minskar risken för en andra stroke med ungefär tre gånger enligt en multinationell studie där forskare från Karolinska universitetssjukhuset deltagit.
Baserat på studien rekommenderas nu slutning inom sex månader hos unga med kryptogen stroke, alltså stroke utan kända orsaker som exempelvis diabetes, rökning och högt blodtryck.