Sex och samlevnad vid hjärt-kärlsjukdom
Sex är en viktig del av livet och ett fungerande sexliv höjer livskvaliteten hos de allra flesta. Det här vet både patienter och sjuk- och hälsovårdspersonal, men vi pratar alldeles för lite om det. Nästan åtta av tio skulle vilja diskutera sin sexuella hälsa med sin läkare, men endast en av tjugo har gjort det.
De allra flesta personer med hjärt-kärlsjukdom kan ha sex utan att behöva vara rädda. Det gäller oavsett om du haft en hjärtinfarkt eller lider av hjärtsvikt, hjärtrytmrubbningar, högt blodtryck, aortasjukdom eller har ett medfött hjärtfel.
Sex utgör inte alls en så stor ansträngning för hjärtat som många tror. Den blodtrycksstegring och pulshöjning som orgasmen innebär är väldigt kortvarig. Dessutom är hjärtpatienter i allmänhet välmedicinerade, vilket innebär att deras blodtrycksstegring i allmänhet är ännu lägre än hos personer som inte lider av hjärt-kärlsjukdom.
I vissa fall kan de läkemedel man får för sin hjärt-kärlsjukdom påverka sexlusten och potensen. Såväl vätskedrivande diuretika som blodkärlsvidgande ACE-hämmare och betablockerare, som gör så att hjärtat arbetar lugnare och mer effektivt, kan enligt vissa studier orsaka nedsatt lust och problem med erektionen. Andra studier har emellertid visat motsatt resultat.
Det är viktigt att veta att det finns flera olika läkemedel inom de olika läkemedelsgrupperna. Om du upplever att din medicin hämmar ditt sexliv, prata med din läkare. I många fall kan byte av läkemedel hjälpa.
Personer med hjärtsvikt är ofta andfådda och trötta. Men med lite planering och en avslappnad attityd brukar det fungera bra att ha sex även vid hjärtsvikt. Är du piggare på morgonen än på kvällen kanske det är bäst att förlägga kärleksstunderna till morgonen. Planera också medicinintaget så att du inte behöver avbryta för att gå och kissa. Det kan också vara idé att välja en mindre ansträngande position när du har sex. Prova att ligga underst eller sida vid sida med din partner.
Problem med erektion kan utgöra varningstecken
För män kan problem med erektionen utgöra ett varningstecken för hjärt-kärlsjukdom. Om artärerna i penis är förträngda är risken stor att även andra kärl i kroppen, inklusive hjärtats kranskärl, har förträngningar. Behandlingen mot erektionsproblemen kan bestå av mekaniska hjälpmedel eller potenshöjande läkemedel. Det är dock mycket viktigt att dessa läkemedel skrivs ut av läkare. Detta eftersom vissa hjärtläkemedel, exempelvis nitroglycerin, kan öka risken för allvarliga komplikationer om det tas tillsammans med potenshöjande läkemedel.
För kvinnor med hjärt-kärlsjukdom är det inte ovanligt med torra slemhinnor. Eftersom torra slemhinnor i underlivet är vanligt under och efter klimakteriet ses det ofta som naturligt att äldre kvinnor har torra slemhinnor. Men tillståndet kan alltså även utgöra ett möjligt tecken på hjärt-kärlsjukdom.
Torra slemhinnor behandlas med vagitorier, salva eller kräm och det finns varianter både med och utan hormoner. Vid samlag kan det vara bra att använda glidmedel.
Livsstilen påverkar sexlivet, antingen man har en hjärt-kärlsjukdom eller inte. Rökning, kost, motions- och alkoholvanor påverkar hur vi mår och vårt sexliv. Se över din livsstil, inte minst fysisk aktivitet är viktigt. Dels stärker rörelse hjärtat, dels stärks ditt självförtroende när du märker hur mycket du orkar.
Slutligen, glöm inte att sex är så mycket mer än bara penetrerande samlag. Även om det kan visa sig vara svårt att genomföra ett samlag är det viktigt med intimitet, att man kramar, kysser, smeker och är nära varandra. Kanske försöker med oralsex eller smeker varandra till orgasm. Bara att ligga i sked och känna varandras kroppar upplevs ofta tillfredsställande.
Och om du undrar över något som har med sexlivet och din sjukdom att göra, våga prata med din läkare eller hjärtsjuksköterska!
Källa: Hjärt-Lungfondens skrift Sex och samlevnad vid hjärt-kärlsjukdom
Vetenskapligt ansvarig: Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad, institutionen för hälsa, medicin och vård, Linköpings universitet
Uppdaterat: 2025-04-09
Redaktör: Birgit Eriksson, Hjärt-Lungfonden

Vad vi gör
Hjärt-Lungfonden samlar in och delar ut pengar till utvald hjärt- och lungforskning. Vi arbetar också för att sprida kunskap och driva påverkan baserat på forskningens resultat.

Beställ material
Vi har ett omfattande material om hjärt-lungsjukdomar. Här kan du beställa skrifter, affischer och rapporter kostnadsfritt.
Beställ här
För närstående och anhöriga
När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.
Om att vara närstående
Om hjärt-kärlsjukdomar
Information om symtom och behandling av de hjärt-kärlsjukdomar som Hjärt-Lungfonden stöder forskningen om.
Läs mer om hjärtsjukdomar