Sms-livräddare fick igång hjärtat
När Martin Kempka hade lärt sig hjärt-lungräddning kändes det naturligt att anmäla sig som sms-livräddare. Två månader senare kom sms:et.
Martin Kempka är 35 år och studerar till läkare så kunskaper i hjärt-lungräddning ingår i hans utbildning. I augusti förra året anmälde sig Martin till projektet sms-livräddare, som startade i maj 2010 och som drivs av Södersjukhuset och Karolinska institutet i Stockholm.
Två månader senare hade han precis kommit hem från Karolinska sjukhuset i Solna när det tutade i mobilen.
Misstänkt hjärtstopp alldeles i närheten
– Där stod att det var ett misstänkt hjärtstopp på en adress nära min bostad, samt en portkod och antal trappor, berättar Martin.
– Jag drog på mig skorna och sprang allt vad jag kunde. Samtidigt slog jag på gps:en i telefonen för att se i vilken ände av gatan porten låg.
Väl framme tog sig Martin upp till rätt våning och ringde på dörren. En äldre kvinna öppnade och visade in honom i ett sovrum.
– Det låg en man på sängen, jag gissar att han var i 70-årsåldern. Jag försökte få kontakt med honom och letade efter pulsen, berättar Martin.
Hade agonal andning efter hjärtstopp
Mannen hade ingen puls, däremot hade han så kallad agonal andning. Det är ytliga, långsamma och oregelbundna andetag som inte är effektiva och inte förmår syresätta blodet. Agonal andning kan missuppfattas som ett livstecken, men Martin förstod vad det var frågan om – mannens bröstkorg höjde sig inte alls.
Han drog ner mannen på golvet och började ge hjärtkompressioner och inblåsningar.
– I början knakade det i hans bröstkorg, men det vara bara att fortsätta. Han var rätt mager och kändes skörare än den docka vi övat på, men annars var allt förvånansvärt likt.
Efteråt har Martin försökt rekapitulera hur länge han jobbade med hjärt-lungräddningen och han tror att det rörde sig om kanske åtta minuter.
– Svetten rann om mig. Men det kändes att mitt arbete gjorde nytta – det hände något vid kompressionerna och bröstkorgen höjdes vid inblåsningarna.
Sedan kom ambulansmännen med en hjärtstartare och vid det fjärde försöket gick mannens hjärta igång.
Vet inte hur det gick för mannen som fick hjärtstopp
Trots att han jobbar som sms-livräddare fick Martin Kempka aldrig veta hur det gick för mannen med hjärtstoppet. Sekretessen tillåter inte det.
– Jag hoppas förstås att det gick bra. Men jag vet inte hur länge hans hjärtstopp varade innan jag var på plats. Det dröjde nog 6–8 minuter från sms:et till det att jag kom igång med hjärt-lungräddningen.
Martins råd till andra sms-livräddare
Skaffa en liten mask att ha i ett fodral i nyckelknippan. En person med hjärtstopp ser död ut och det kan upplevas som skrämmande. Med en mask mellan dig och personen blir det lättare att utföra inblåsningarna.
Gå på regelbundna repetitionskurser.
När du får ett sms – spring! Har du tur är ambulansen först på plats. Om inte så ingriper du. Det värsta du kan göra är att göra ingenting.