Fotbollsproffset Nathalie Björn förlorade sin älskade bonuspappa i hjärtstopp för nio år sedan. Nu är den svenska landslagsspelaren ambassadör för Hjärt-Lungfonden, och har i sommar haft världens ögon på sig under fotbolls-VM i Australien.
Nathalie Björn, 26, har både sin pappa Andreas och sin bonuspappa Johan att tacka för att hon i dag är fotbollsproffs i engelska Everton LFC. De såg båda till att uppmuntra henne och skjutsa till från och träningar när hon växte upp.
– Johan skjutsade mig väldigt ofta till mina träningar. Han var engagerad och tyckte verkligen om fotboll, konstaterar hon.
Bonuspappan föddes med flera hjärtfel
Johan kom in i hennes liv när Nathalie var två år. Han föddes med flera svåra hjärtfel. Något han var öppen med.
– Vi visste att hans hjärta var sargat. Svagt. Och att han levde på lånad tid. Han gjorde flera svåra operationer, gick på många kontroller, åt mediciner och var emellanåt svag. Vi visste att han skulle försvinna från oss tidigt. Men inte så snabbt och plötsligt.
Dagen för Johans dödsfall kom som en svår chock. Nathalie, som dagarna innan hade fyllt 17 år, var i skolan när mobilen ringde. Det var hennes mamma och hon förstod i samma sekund som hon tog samtalet att nu hade det hänt.
– Jag fick en blackout. Jag kan inte riktigt minnas vad som hände, eller hur jag tänkte eller reagerade men mamma berättade att Johan hade drabbats av hjärtstopp. Han var död. Det var hemskt. Johan var bara lite över 30 år. Det kändes orättvist och sorgligt.
Man ska veta att man inte är ensam, många är vi som förlorat någon.
Trots att det i dag har gått nio år är sorgen ofta närvarande. Ibland mer påtaglig, andra gånger lite mer avlägsen. Hon hoppas att hennes erfarenheter kan leda till att fler pratar om hur det är att förlora någon nära i hjärt-kärlsjukdom.
– Man ska veta att man inte är ensam, många är vi som förlorat någon och det är viktigt att prata om det.
Stort engagemang för Hjärt-Lungfonden
Hennes sorg har lett till ett stort engagemang för Hjärt-Lungfonden och forskning kring medfödda hjärtfel och plötsliga hjärtstopp i synnerhet.
– Att stötta forskning är en självklarhet för mig. Utan den hade inte Johan fått leva tills han var över 30. Redan på begravningen bad vi om gåvor till Hjärt-Lungfonden och när jag läste igenom alla hälsningar förstod jag att detta är något man kan enas om i en sådan mörk tid. Det är viktigt och jag vill inspirera andra att fortsätta skänka gåvor. Arbetet med forskning är verkligen otroligt viktigt, säger Nathalie.