Dagens forskning är morgondagens vård
Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.
Se målen för 11 sjukdomarSmå barn får inte hjärtinfarkt och 33-åriga mammor drabbas inte av hjärtstopp. Ändå har Lisa Andrén varit med om båda. Orsaken lär vara den virussjukdom hon drabbades av som spädbarn.
Torsdagen den 23 februari 2017 slutar Lisa Andréns hjärta plötsligt slå. Mitt under 12-åriga dottern Matildas utvecklingssamtal faller Lisa i golvet, mitt framför lärare, man och barn. Hon drabbas av plötsligt hjärtstopp. Först förstår de andra ingenting, men när de ser hur ansiktet blir blått släpper handlingsförlamningen och maken Gustav sätter igång med den hjärt-lungräddning (HLR) som kommer att rädda hennes liv. Själv minns hon ingenting.
– Jag har ju fått veta att Matildas lärare försökte få tag i skolsköterskan och att rektor och en annan HLR-utbildad lärare avlöste Gustav tills ambulanspersonalen kom med hjärtstartare, säger Lisa Andrén.
För att förstå vad som hände fick läkarna på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gå tillbaka 33 år i tiden. Bara tre månader gammal fick Lisa hög feber. Diagnosen blev influensaliknande virus. Små barn kan få feber och när de blir friska igen är det normalt ingen som tänker så mycket mer på det. Om det inte är så att barnet drygt ett år senare får problem med hjärtat.
– Det EKG som gjordes på sjukhuset visade att jag hade fått en hjärtinfarkt. Jag var ju bara ett och ett halvt år gammal så först trodde de att det var något fel på utrustningen, men fler undersökningar visade att jag hade förträngningar i höger kranskärl, säger Lisa Andrén.
Den troliga orsaken till det som hände var att det virus hon drabbats av vid tre månaders ålder var Kawasakis Syndrom. Kawasakis Syndrom är en febersjukdom hos barn som visar sig i form av utslag, förändrade slemhinnor och förstorade lymfkörtlar och som obehandlat kan leda till hjärtproblem.
– Hjärtinfarkten jag fick som barn gav mig inga egentliga men eftersom blodet hittat en alternativ väg för de blockerade kärlen, men sedan dess har jag gått p å regelbundna kontroller hela livet, säger hon.
Ändå fick hon hjärtstopp den där torsdagen i februari 2017.
– Efter hjärtstoppet upptäcktes förträngningar även på vänster sida och syrebrist i hjärtat. Redan när jag var inlagd på sjukhuset fick jag en ICD (implanterbar defibrillator) inopererad och tre månader senare gjordes en bypass, säger hon.
I dag är hon tillbaka på jobbet som redovisningskonsult.
– Det tog ett halvår efter operationen innan jag började känna mig mer som vanligt igen. Jag äter sex olika mediciner, men som tur är har jag inte känt av några biverkningar, säger hon.
Lisas senaste kontroll i april visade att allt var bra.
– Jag är tacksam för att det fanns människor i min närhet när jag fick hjärtstopp som visste hur man gör HLR och jag är tacksam för forskningen. Den är en väldigt stor anledning till att jag sitter här idag. Utan den så hade jag inte kunnat få den vård och behandling som jag har fått, mitt liv kanske inte ens hade gått att rädda. Det är så viktigt att forskningen får fortsätta så fler än jag får en chans till i livet, säger hon.
Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.
Det här är hjärtinfarktSå här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.
Se målen för 11 sjukdomar