Lennart överlevde plötsligt hjärtstopp

Av de cirka 10 000 personer som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp överlever endast omkring 600. En av dem är Lennart Andersson i Vansbro. Han är djupt tacksam mot dem som gav honom livet tillbaka.

Man promenerar på skogsstig

Personligt

  • Namn: Lennart Andersson

  • Ålder: 62 år

  • Familj: Hustrun Olga och bonusbarn.

  • Bor: I Vansbro.

  • Gör: Äger och driver de tre företagen Waltech, som är världsledande på skärning i metall med hjälp av vatten, Waltech International i Slovenien som också sysslar med vattenskärning, samt Buktens Stål i Kvissleby som gör gavlar till cisterner och tryckkärl.

  • På fritiden: Jakt och fiske, svampplockning, matlagning och resor till udda ställen runt om i världen.

  • Reser gärna till: Byn Alupka nära Jalta på Krim, där han äger en lägenhet.

Lennart Andersson var för tre år sedan nära att dö inne på Ica i Vansbro. Det var i slutet av augusti och Lennart hade varit vid Vättern och fiskat kräftorna. Nu var kräftorna kokta och på väg hem från jobbet fick han infallet att stanna vid Ica för att köpa dillkronor.

− Jag minns att jag gick in i affären, men sedan minns jag inget mer, säger han.

Samtidigt hade Anki Forsberg, geriatriksjuksköterska vid äldreomsorgen i Vansbro, anlänt till affären för att panta glas. Plötsligt kom en man fram och frågade om hon hade sjukvårdsutbildning, någon hade blivit sjuk inne i butiken.

− De hade lagt honom i framstupa sidoläge och jag frågade om han var kontaktbar och andades. Jag fick inget vettigt svar och vände honom på rygg och kunde konstatera att han inte andades, så jag satte igång med bröstkompressioner direkt, säger hon.

Knallblå i ansiktet

Några hundra meter från affären befann sig Mats Strand, deltidsbrandman och ambulanssjukvårdare vid räddningstjänsten. När han fick larm om sjukdomsfall i affären begav han sig genast dit, trots att han denna dag inte var jour för den typen av larm.

− Jag tänkte att eftersom jag ändå befann mig i närheten kunde jag åka dit, säger han. Lennart var knallblå i ansiktet. Jag gjorde inblåsningar på honom medan Anki fortsatte med kompressionerna.

Efter bara ett par minuter anlände ambulanssjuksköterskorna Jonas Hellberg och Sofia Lilja med ambulansen och en hjärtstartare. Efter fyra försök med hjärtstartaren gick Lennarts hjärta igång.

Inga men av hjärtstoppet

− Jag fick på honom en larynxmask för att tillföra syre och Sofia satte en nål och gav läkemedel som motverkar arytmin, berättar Jonas Hellberg.

Lennart lyssnar och skakar på huvudet.

− Det är helt otroligt att det gick så bra som det gjorde och bäst av allt är att jag inte fick några men av hjärtstoppet. Jag är så tacksam.

EKG:t som togs i ambulansen visade inga tecken på hjärtinfarkt och det gjorde inte heller den kranskärlsröntgen som gjordes på Falu lasarett. Kärlen var rena. Däremot hade Lennart hjärtrytmrubbningar och innan han skrevs ut från sjukhuset fick han en implanterbar defibrillator, en ICD, inopererad.

Stress en riskfaktor

Lennart själv tror att hans livsstil hade del i hjärtstoppet. Med kunder i tre världsdelar arbetade han nästan dygnet runt, sju dagar i veckan. Dagarna före hjärtstoppet, när han fiskade kräftor, kände han sig trött och vid ett tillfälle tuppade han till och med av i båten. Ändå körde han de 25 milen hem och ställde sig att koka kräftorna mitt i natten.

− Man kan säga att det var många års misskötsel av kroppen som tog ut sin rätt, konstaterar han.

På frågan om hjärtstoppet har fått honom att ändra livsstil svarar Lennart att han framför allt omvärderat begreppet tid.

− Nu jobbar jag heltid, förut jobbade jag alltid.

Lennart Andersson har fått ytterligare ett hjärtstopp. Det hände nästan på dagen ett halvår efter det första.

Flimmerattacker kan motverkas

I dag står Lennart på läkemedel som ska motverka förmaksflimret och förhindra blodproppar. Då och då får han fortfarande flimmerattacker, men kan hantera dem.

− Jag har lärt mig en andningsteknik som gör att flimret släpper på bara några sekunder. Nu har jag insett att jag hade stor tur mitt i oturen. Min hustru var bortrest, så hade jag fått hjärtstoppet hemma så hade jag inte fått någon hjälp, säger Lennart.

Efter det andra hjärtstoppet skänkte Lennart Andersson en stor summa pengar till Hjärt-Lungfonden.

− Forskningen har en stor del i att jag lever. Och det är forskning som kan ge svaret på varför jag drabbades, säger han.