”Hjärtstartare är enklare att använda än en brandsläckare”
Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Trots att överlevnaden har ökat de senaste 20 åren så överlever endast 1 av 10 som drabbas. Snabba akutinsatser är helt avgörande.
Med en forskargrupp på ungefär 20 personer driver docent Jacob Hollenberg, forskningsledare på Centrum för Hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet, ett tiotal nationella och internationella interventionsstudier med det gemensamma målet att öka överlevnaden för patienter som drabbas av hjärtstopp.
Hjärt-lungräddningsmetod för snabba insatser
Forskningen omfattar hela vårdkedjan från hem till sjukhus och intensivvården.
– För närvarande studerar vi bland annat betydelsen av en förenklad hjärt-lungräddningsmetod för snabba insatser i hemmet och värdet av trippelutlarmning med räddningstjänst, polis och ambulans vid hjärtstopp. Vi utvärderar också en ny kylbehandling som ges redan i ambulansen och effekten av att akut öppna kranskärlen när patienten väl kommer till sjukhus, säger Jacob Hollenberg.
Forskning om SMS-livräddare
Ny teknik är en nyckel till snabb hjälp. Det visar Jacob Hollenbergs forskning om SMS-livräddare. I en av gruppens studier, som publicerades 2015 i New England Journal of Medicine, ökade andelen som fick tidig hjärt-lungräddning med mer än 30 procent när frivilliga larmades via SMS. I ett nytt skandinaviskt forskningsprojekt studeras åter möjligheterna med ny teknik.
– Med appteknik får frivilliga som är utbildade i hjärt-lungräddning information om närmaste hjärtstartare. Syftet är att utvärdera om denna nya teknik kan korta tiden till defibrillering och därmed öka överlevnaden, säger Jacob Hollenberg.
Hjälp vid hjärtstopp
Jacob Hollenberg framhåller behovet av allmänhetens hjälp vid hjärtstopp.
– Det är helt avgörande att så många som möjligt kan hjärt-lungräddning och vet att hjärtstartare är självinstruerande och enklare att använda än en brandsläckare. Varje minut är livsviktig.