Hjärträddad av Sjöräddningen
Rolf-Åke Smålander, 67, är en överlevare. Mot alla odds vandrar han runt på sitt älskade Käringöns rundade klippor även den här sommaren.
Käringön ligger väster om Orust allra längst ut i havsbandet. Bara Måseskär ligger längre västerut i Skagerrak. Från Lotsutkiken strax ovanför Rolf-Åke Smålanders hus ser man Måseskärs fyrtorn stoltsera på de karga klipporna.
Det var där, en sjömil sydväst, han hittade sin hustru Bodil, vars pappa var fyrmästare. Hela livet har de känt varandra och hela livet har Käringön varit deras centrala punkt. Och det var här livet höll på att ta slut för Rolf-Åke på eftermiddagen den 5 juli 2010. Själv minns han ingenting från den dagen, han vet bara vad andra har berättat.
"Trodde att jag slagit huvudet"
– Jag hjälpte min fru att hänga tvätt och hade lovat att ta med barnbarnen ut till holmarna när det var klart och det var då jag föll i marken. Hustrun kom rusande runt hörnet och trodde att jag slagit huvudet i källardörren, berättar Rolf-Åke.
Larmade 112 och påbörjade hjärt-lungräddning
De två närmaste grannarna larmade 112 och tillsammans med Bodil började de med hjärt-lungräddning. Lika snabbt nåddes Sjöräddningen av larmet och som tur var fanns både jourpersonal och räddningsbåten Ilse Sanne i hamn.
– Vi var tre vid bryggan när larmet kom, berättar sjöräddaren Anders Bagge, som är uppvuxen på Käringön och en av öns 120 bofasta.
Tillsammans med Sandra Reinesdotter, som är frivillig sjöräddare och utbildad sjuksköterska, hämtade Anders Bagge räddningsbåtens hjärtstartare och förstahjälpen-väska och cyklade på de bilfria slingriga gångstigarna till Rolf-Åkes hus på andra sidan ön.
Kopplade upp syrgas och hjärtstartare
– Det första vi gjorde när vi såg Rolf-Åke ligga på klipphällen var att konstatera att han varken hade puls eller andades, så vi kopplade upp både syrgas och hjärtstartarens paddlar och defibrillerade samtidigt som vi fortsatte med hjärt-lungräddning. Först på femte försöket kom hjärtat igång, berättar Anders Bagge.
Under tiden närmade sig ambulanspersonalen i Sjöräddningens båt och den helikopter som används till sjöräddning skulle snart landa på klipporna vid lotsutkiken.
Tur i oturen
Ibland ska man ju ha lite tur, tänk att allt föll på plats så perfekt. Tänk om jag hunnit ut med barnbarnen i båten, säger Rolf-Åke.
Ambulanspersonalen var på plats närmare 40 minuter efter det att larmet gått.
– Då kunde vi höra att du andades, inte lugnt kanske, men du andades, säger Anders Bagge och vänder sig mot Rolf-Åke med ett brett leende.
Transporterades med helikopter till sjukhuset
Den medvetslöse Rolf-Åke fördes med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset.
– Det är underbart med ett ställe som Käringön där alla känner varandra och hjälps åt. Jag tror inte att jag gått skadefri ur händelsen om inte goda medmänniskor snabbt börjat med hjärt-lungräddning – och inte gett upp! Oförtrutet fortsatte de att syresätta hjärnan vilket gjorde att jag inte fick några hjärnskador trots den långa tid som hjärta och andning inte fungerade, säger Rolf-Åke.
Blev nedkyld och sövd
På Sahlgrenska sjukhuset blev han nedkyld till 33 grader och hölls nedsövd i två dygn.
Han har inget svar på varför hjärtat plötsligt slutade pumpa och han förlorade medvetandet. Han hade ingen hjärtinfarkt, har aldrig haft varken högt eller lågt blodtryck och har inte heller haft problem med åderförfettning, som är den vanligaste orsaken till plötsligt hjärtstopp.
Ventrikelflimmer (asystoli)
Rolf-Åke Smålander– Ventrikelflimmer, sa läkarna, och det besked jag fick var att jag skulle återgå till det normala så snart som möjligt. Så när jag kom hem var det mest omgivningen som försökte sätta stopp på mig, och hustrun som inte ville att jag gick ensam ut med båten, säger han.
Helt opåverkad är han förstås inte av det som hänt. Rolf-Åke tar i dag tre hjärtmediciner och har sedan snart ett år tillbaka en inopererad defibrillator, en ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) i bröstkorgen, som hittills inte har registrerat något ovanligt.
Fortsatt samarbete med Sjöräddningen
Hjärt-Lungfonden har hittills delat ut sex hjärtstartare till Sjöräddningen i Stockholmsområdet. Under de närmaste åren ska ytterligare cirka 200 hjärtstartare placeras ut på Sjöräddningens båtar och i gästhamnar runt Sveriges kuster.
Hjärt-Lungfonden fortsätter sitt samarbete med Sjöräddningen. Tillsammans får de båda organisationerna fem miljoner kronor ur PostkodLotteriets fond för speciella projekt. Från i år och fram till 2014 ska fler liv räddas till sjöss och längs kusterna i hela landet.
Till sjöss och i skärgården tar det ofta lång tid innan ambulans och räddningstjänst når fram till någon som drabbats av hjärtstopp. I 70 procent av samtliga sjöräddningsfall är Sjöräddningssällskapet först på plats och Sjöräddningen utför även ett stort antal sjöambulanstransporter varje år.
Inom ramen för projektet ska Sjöräddningens samtliga båtar utrustas med hjärtstartare och ett tusental frivilliga sjöräddare ska utbildas i hur de används. Ytterligare cirka 200 hjärtstartare ska placeras ut längs Sveriges kuster, på öar, i de större insjöarna och i gästhamnarna. Även här ska ansvariga personer få utbildning.
– Projektet gör det möjligt för oss att erbjuda den första hjälpen-vård vi eftersträvar och pengarna kommer också att användas för att utbilda våra frivilliga, säger Elisabet Jansson Strömberg på Sjöräddningssällskapet.
Samtliga hjärtstartare rapporteras in till det nationella registret för hjärtstartare och via hjärtstoppsregistret kan man sedan få aktuell statistik som visar hur pass mycket de bidrar till ökad överlevnad.