Anhöriga behöver stöd efter ett plötsligt hjärtstopp

Man kramar om äldre kvinna

Publicerad: 2024-08-28 | Uppdaterad: 2024-09-10

Ett plötsligt hjärtstopp sker oväntat och snabbt. För de närmaste anhöriga är tiden efter chockartad, stressfylld och svår. De står kvar med obesvarade frågor och känslor av skuld vilket kan leda till ohälsa.

Nina Carlsson, doktorand vid Linnéuniversitetet har skrivit avhandlingen ”Sorgereaktioner hos närstående till personer som har avlidit till följd av plötsligt hjärtstopp”. Resultatet visar bland annat att symtom på förlängd sorg, ångest och depression var vanligt sex månader efter förlusten.

Nära anhöriga visade högre nivåer av förlängd sorg jämfört med icke partners. De skattade också en lägre generell hälsa och större problem med ensamhet. Även om symtomen avtog över tid var det ett antal som upplevde ökade problem ett år efter dödfallet.

Många vill inte belasta andra med sin sorg

- Även om familj och vänner delar förlusten har den olika innebörd för varje familjemedlem. Stöd från familj och vänner är betydelsefullt men anhöriga vill inte belasta andra med sin sorg.

Under hjärtstoppshändelsen kan de anhöriga pendla mellan hopp och förtvivlan innan personen slutligen dött.

- Det kan vara en traumatisk och stressfylld händelse utöver förlusten. Anhöriga kan ha hittat sin partner medan andra har fått besked om dödfallet via telefon. Allt kan leda till frågor som kan utvecklas till ältande med skuldkänslor.

Önskar mer stöd från vården

Anhöriga önskar också mer stöd från vården efter det hjärtstoppet.

- De får kanske stöd under de livräddande åtgärderna eller direkt efter dödsfallet men efteråt beskrev de händelsen som ett vakuum där de stod ensamma med frågor i en chockartad tid.

Vården kunde ha bättre rutiner för att stötta efter dödsfallet. Flera uttryckte även att de önskade stöd och information men att de inte visste var de kan vända sig, konstaterar Nina Carlsson.  

Man i glasögon står framför ett träd

Ove fick tillbaka livet med hjälp av hjärt-lungräddning

Ensam mitt i mellan två hus föll Ove ihop på väg till bridgen. Men tack vare en medmänniskas snabba HLR-insats kom han tillbaka till livet.

Läs historien
SMS-livräddarna i en situation av hjärtstopp

Sms-livräddare – Varje hjärta räknas

I Sverige finns över 120 000 frivilliga livräddare med kunskap i hjärt-lungräddning (HLR) och koll på var närmaste hjärtstartare finns om någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.

Om Sms-livräddare