Högsta överlevnaden efter hjärtstopp någonsin
Hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande vid plötsligt hjärtstopp.
Publicerad: 2024-10-15
Varje år drabbas uppskattningsvis 10000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Fler drabbade har fått hjärt-lungräddning och hjälp av hjärtstartare från allmänheten, vilket tros ha bidragit till den ökade överlevnaden.
För år 2023 noterades den högsta överlevnaden någonsin, hela 12,4 procent överlevde ett plötsligt hjärtstopp, enligt Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret nya rapport. Inför Restart a heart day den 16 oktober lyfter Hjärt-Lungfonden behovet av att fler lär sig hjärt-lungräddning och också ingriper när någon drabbas av hjärtstopp.
– Forskning visar att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande vid plötsligt hjärtstopp. Trots den ökade överlevnaden är chansen att överleva ett hjärtstopp fortfarande väldigt låg, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Vid ett plötsligt hjärtstopp ökar risken att dö med cirka tio procent för varje minut som går om ingen behandling sätts in. Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. I de fall som en hjärtstartare används inom tre minuter har personen 70–80 procent chans att överleva.
Fler använder hjärtstartare
Överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus har ökat från 4,4 procent år 2000 till 12,4 procent år 2023. De senaste åren har det skett en dramatisk ökning av antalet fall som erhåller hjärt-lungräddning från allmänheten och allt fler personer har fått en elektrisk stöt från en hjärtstartare innan ambulansens ankomst, vilket torde ha bidragit till den ökade överlevnaden, enligt Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret. Idag har fem miljoner svenskar deltagit i hjärt-lungräddningsutbildning.
Hälften av de som drabbas är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom.
– Hälften av de som drabbas är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom. Kunskapen om varför man drabbas är alltför liten och vi behöver fortsätta forska för att rädda människor innan de drabbas av hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung.
Nya metoder behövs
Forskningens utmaningar ligger i att förbättra omhändertagandet vid hjärtstopp, liksom forskning som syftar till att förhindra hjärtstopp. Det behövs metoder för att hitta personer med extra hög risk, som ärftliga orsaker, diabetes och hypertoni, som behöver intensiv förebyggande behandling.
Den 16 oktober varje år uppmärksammas Restart a Heart Day, som syftar till att sprida kunskap i samhället om plötsligt hjärtstopp och hjärt-lungräddning.