Håkan Mogren behövde ett nytt hjärta
Ett hjärtbyte har gett Håkan Mogren det han kallar ett extra liv. Han är tacksam för tiden och tar noga vara på den.
Vid mycket svår hjärtsvikt kan det bli aktuellt med hjärttransplantation. Det förutsätter dock att den hjärtsjuka personen är relativt frisk för övrigt.
De vanligaste orsakerna till svår hjärtsvikt är i dag genomgångna hjärtinfarkter, svår hjärtmuskelsjukdom och medfödda hjärtfel, vanligtvis enkammarhjärtan. Hjärtsvikt är vanligt i den äldre befolkningen och en av få hjärtsjukdomar som ökar i västvärlden.
Hjärtsvikt uppstår när hjärtats ena kammare är försvagad eller hjärtat inte kan fyllas med blod på ett normalt sätt. I varje enskilt fall görs en avvägning mellan risken som sjukdomen innebär och den risk en transplantation medför innan man utreds för eventuell transplantation.
Innan en transplantation kan komma i fråga måste all medicinsk behandling ha prövats och befunnits otillräcklig och all annan kirurgisk behandling ha övervägts och befunnits utsiktslös.
Vid utredningen undersöks hjärtat med flera olika metoder och man bedömer övriga organfunktioner. Exempelvis mäter man lung- och njurfunktion samt bentäthet. En mängd prover tas och tandhälsan kontrolleras eftersom en tandinfektion kan äventyra resultatet. Slutligen väger man samman allt och gör en helhetsbedömning av hur stor risken är och om man tror att individen klarar av detta. Om individen bedöms klara av detta med rimlig risk accepteras denna för uppsättning på väntelista för transplantation.
Innan du ställs på väntelista ges utförlig information om hur transplantationen går till och om eftervården. Det är viktigt att ha en närstående med under utredningen och vid informationen. Detta för att både du och dina närstående ska vara medvetna om riskerna med ingreppet, men också för att risken för missförstånd minskar om fler lyssnar och kan ställa frågor.
En närstående är också ett viktigt stöd för dig under väntetiden samt under och efter transplantationen.
Det pågår ständigt ny forskning som syftar till att förfina metoderna vid hjärttransplantationer, motverka avstötning och förlänga överlevnaden för de transplanterade.
Klinisk forskning som Hjärt-Lungfonden finansierar har exempelvis visat att överlevnaden under senaste decenniet har kraftigt förbättrats jämfört med tidigare, och analyserat orsaker till detta.
Källa: Hjärt-Lungfondens faktablad om Hjärttransplantation
Vetenskapligt ansvarig: Göran Dellgren, professor/överläkare, Transplantationscentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg
Uppdaterat: 2022-04-13
Om hjärtats pumpförmåga är så dålig att du inte längre klarar ditt vardagliga liv i väntan på transplantation och intensiv läkemedelsbehandling inte räcker till, kan hjärtpump vara ett alternativ.
Lite förenklat kan man säga att hjärtpumpen fungerar som en ”bypass”, där blodet leds förbi den trötta hjärtkammaren direkt in i kroppspulsådern och ut i övriga kroppen.
Det finns olika sorters hjärtpumpar för korttids- respektive långtidsbruk. Korttidspumpar är mindre pumpar som opereras in via ljumsken eller bröstkorgen. De kan användas i maximalt några veckor.
Långtidspumpar kan användas flera år och används både som tillfällig lösning i väntan på hjärttransplantation och som en permanent lösning när en person inte kan transplanteras av medicinska skäl.
När ett lämpligt donatorshjärta finns tillgängligt kallas du till sjukhuset och måste från och med detta ögonblick fasta. Du förbereds för operation samtidigt som ett läkarlag har rest till donatorssjukhuset. När kirurgen har accepterat donatorshjärtat ges klartecken och du blir sövd. Donatorshjärtat transporteras rutinmässigt i en steril plastpåse i en kylväska. Temperaturen i väskan är cirka 4 °C. I den temperaturen klarar sig hjärtat i fyra till fem timmar.
Vid operationen delas bröstbenet så att bröstkorgen öppnas. Under den tid läkarlaget behöver för att transportera donatorshjärtat till transplantationscentret avlägsnas ditt hjärta. Under operationen pumpas blodet runt och syresätts med hjälp av en hjärt-lungmaskin. När det gamla hjärtat avlägsnas lämnar man kvar den bakre delen av vänster förmak, där de fyra lungvenerna för in syrerikt blod från lungorna.
Därefter sys det nya hjärtats vänstra förmak mot den kvarvarande delen av det gamla vänstersidiga förmaket. Sedan ansluts dina båda hålvener till det nya hjärtats högra förmak. Till sist kopplas din aorta och din lungpulsåder samman med motsvarande delar av det nya hjärtat.
När blodet släpps på till det nya hjärtat går det igång av sig själv och börjar pumpa runt blodet. Annars kan man ge det en liten elektrisk stöt som stimulerar det att komma igång. Efter en stund avvecklar man hjärtlung maskinen, varefter patienten sys ihop och överförs till intensiven för fortsatt återhämtning. Hela operationen tar mellan sex och åtta timmar.
Källa: Hjärt-Lungfondens faktablad om Hjärttransplantation
Vetenskapligt ansvarig: Göran Dellgren, professor/överläkare, Transplantationscentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg
Uppdaterat: 2022-04-13
Efter transplantationen krävs livslång behandling för att förhindra avstötning av det nya hjärtat. Förutom medicineringen kan man leva ett relativt normalt liv med god livskvalitet med det nya hjärtat.
När patienterna vaknar är de flesta fortfarande intuberade, vilket betyder att man har en plastslang genom munnen ned i luftstrupen. Slangen är kopplad till en respirator som sköter andningen tills man kan andas själv.
Flera andra slangar är också fästa vid kroppen – dropp med mediciner, en tunn gummikateter i urinröret, EKG-sladdar samt ett par dränageslangar som suger ut den sårvätska som bildats.
Det bildas alltid slem i lungorna efter en operation. Så länge respiratorn hjälper till med andningen avlägsnas slemmet med en kateter då och då. När respiratorn kopplats bort ges extra syrgas med en näsgrimma eller en andningsmask.
Efter uppvaknande kommer sjukgymnasten och hjälper dig att göra andningsövningar, men det är viktigt att också träna på egen hand. Det är viktigt att komma upp och sitta och stå så snart som möjligt efter operationen. Du kommer att få smärtstillande medicin så att det går lättare att komma upp och träna. Så fort som möjligt får du börja styrketräna armar och ben, cykla eller gå på en rullmatta.
Efter utskrivning blir återbesöken inledningsvis täta. Man behöver lämna blodprover en gång i veckan under det första halvåret efter transplantationen. Därefter glesas besöken ut.
Efter transplantationen krävs livslång behandling med immunsänkande läkemedel för att förhindra avstötning av det nya hjärtat. Man får även ta blodproppsförebyggande-, blodtrycks- och blodfettssänkande mediciner. Under den första tiden efter ingreppet ges dessutom infektionsförebyggande läkemedel. Förutom medicineringen kan man leva ett relativt normalt liv med god livskvalitet med det nya hjärtat.
Ät varierat, nyttigt och inte för mycket. Undvik rått, gravat och dåligt genomstekt kött, gravad och rökt fisk samt opastöriserade mejeriprodukter. Avstå från alkohol den första tiden eftersom levern påverkas av dina mediciner. Du ska aldrig mer röka.
Motionera. Ett nytt hjärta tål ansträngning, men tänk på att det tar tid att träna upp konditionen igen efter lång sjukdom. Undvik tungt armarbete till dess att bröstbenet läkt, vilket brukar ta cirka tre månader. Så snart du känner att du orkar går det bra att återuppta sexuallivet. Om du vill ha barn bör du tala med transplantationscentrum – det gäller både män och kvinnor eftersom det handlar om inställningen av de immunsänkande läkemedlen.
Låt bli naturmedel och naturläkemedel. Enda undantaget är omega 3-fettsyror. En del naturläkemedel påverkar dina andra mediciner.
Före behandling hos tandläkare och tandhygienist bör du äta antibiotika. Kontakta din läkare.
Avstå från tatuering och piercing. Alla ingrepp som innebär att man sticker hål på skinnet, öppnar en port in i kroppen för bakterier och risken för allvarliga infektioner ökar.
Vänta helst ett år med att resa utomlands och diskutera eventuella vaccinationer med din läkare.
Var försiktig med solen. De immunsänkande läkemedlen gör huden skörare och mer känslig.
Källa: Hjärt-Lungfondens faktablad om Hjärttransplantation
Vetenskapligt ansvarig: Göran Dellgren, professor/överläkare, Transplantationscentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg
Uppdaterat: 2022-04-13
Det pågår forskning som syftar till att förfina metoderna vid hjärttransplantationer, motverka avstötning och förlänga överlevnaden för de transplanterade.
Forskning som Hjärt-Lungfonden finansierar har exempelvis tagit fram en ny modell som förbättrar matchningen av donatorer gentemot patienter som behöver hjärttransplanteras. Det är forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus som utvecklat en datormodell som matchar donatorer och mottagare med hjälp av kombinationer av simulerad uppvärmning och artificiella nervbanor.
Källa: Hjärt-Lungfondens faktablad om Hjärttransplantation
Vetenskapligt ansvarig: Göran Dellgren, professor/överläkare, Transplantationscentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg
Uppdaterat: 2022-04-13
Ett hjärtbyte har gett Håkan Mogren det han kallar ett extra liv. Han är tacksam för tiden och tar noga vara på den.
För Arvid Ståhlgren började livet när han just hade fyllt 18. Det var då han genom hjärttransplantation fick ett nytt friskt hjärta. Det har gett honom en styrka och en frihet han aldrig tidigare upplevt.
Vi ställer tre frågor till Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi, som forskar om hur allvarliga och svårbehandlade blödningar kan förhindras efter hjärtoperation.
Plusgiro 90 91 92-7
Bankgiro 909-1927
Swish 90 91 92 7
Telefon: 0200-88 24 00
E-post:
Hjärt-Lungfonden
Box 2167
103 14 Stockholm
Telefon: 08-566 24 200
E-post:
Organisationsnummer: 802006-0763