Prins Daniels anslag till ung hjärtsviktsforskare
År 2016 delades Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare ut till Gustav Smith.
Prins Daniel, Gustav Smith, docent i hjärtsjukdomar och läkare vid Skånes universitetssjukhus, och Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare
Gustav Smith är docent i hjärtsjukdomar och läkare vid Skånes universitetssjukhus. Tillsammans med sin forskargrupp har han studerat tusentals personer med hjärtsvikt och upptäckte en gen som verkar spela en viktig roll för patientens överlevnad. Nu ska de kartlägga hur genen fungerar och på vilket sätt den påverkar hjärtat.
– Vi har bland annat hittat en genvariant som verkar vara kopplad till sämre överlevnad hos patienter med hjärtsvikt. Det vi funnit hittills ser lovande ut och Hjärt-Lungfondens anslag gör det möjligt för oss att fortsätta vårt arbete med att identifiera nya behandlingsmål och biomarkörer som kan förebygga och skräddarsy behandling vid hjärtsvikt, säger Gustav Smith
Många lever med hjärtsvikt idag
Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd med hög dödlighet. I Sverige beräknas cirka 250 000 personer lida av hjärtsvikt och det finns ännu ingen behandling som fungerar för alla. Diagnostiserade patienter följs upp och rekommenderas livsstilsförändringar och många underbehandlas.
– Det finns mycket att vinna på att hitta nya behandlingsmetoder för patienter med hjärtsvikt. Gustav Smiths viktiga forskning kan leda till helt nya möjligheter och tidiga behandlingar, vilket kan komma att få stor betydelse för alla de som drabbas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.
Om Prins Daniels forskningsanslag för yngre lovande forskare:
Hjärt-Lungfonden vill lyfta fram duktiga forskare under 40 år, redan tidigt i deras karriär. "Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare" är på sex miljoner kronor som fördelas över tre år och ger forskaren möjlighet att arbeta koncentrerat med att nå ett forskningsgenombrott inom hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.