Hjärtsjukdomarnas ändrade mönster
Det finns en tydlig trend som visar att infarktdödligheten går ner, samtidigt som andra hjärtrelaterade sjukdomar ökar. ”Att vara överviktig som tonåring ökar risken för stroke och hjärtsvikt”, säger professor Annika Rosengren.
Forskaren Annika Rosengren
Publicerad 9 januari 2020 | Uppdaterad 20 december 2023
Forskaren Annika Rosengren är delaktig i flera hjärtrelaterade studier.
– Fetman är en relativt svag riskfaktor för hjärtinfarkt, men desto tydligare när det gäller hjärtsvikt och stroke, säger hon.
Samband mellan social klass och hjärtinfarkt
Annika Rosengren har arbetat med hjärtstudier sedan början av 1980-talet då hon kunde konstatera ett tydligt samband mellan social klass och hjärtinfarkt. Sedan dess har vi ändrat beteende på många sätt – antalet rökare minskar, det genomsnittliga kolesterolvärdet bland medelålders män har minskat från 6,4 på 1960-talet till runt 5,3 i dag.
Hjärtdödligheten i kranskärlssjukdomar har följt trenden och minskar.
– Nedgången av död i hjärtinfarkt har varit dramatisk och ses i alla åldersgrupper. Jämfört med 70-talet talar vi om en nedgång på 70–80 procent. Hos dem under 55 år har dödligheten mer än halverats bara sedan slutet av 90-talet.
Stroke ökar hos yngre
Dödligheten i stroke minskar också.
– Däremot ser vi att risken att insjukna i både hjärtsvikt och stroke hos yngre ökar, i motsats till bland äldre där den minskar. Orsakerna till detta är delvis ändrade riskfaktormönster men också att behandlingen av till exempel högt blodtryck och av dem som redan insjuknat i till exempel stroke eller hjärtinfarkt blivit bättre.