Att leva med hjärtrytmrubbningar

Ta del av berättelser ur livet från drabbade och anhöriga samt framsteg som gjorts inom forskningen.

Linda Johnson

AI bättre än människor på att hitta farliga rytmrubbningar

Artificiell Intelligens (AI) var mycket bättre än människor på att hitta farliga rytmrubbningar, visar en studie vid Lunds universitet. Forskarna tror att det kan leda till snabbare diagnostik av rytmrubbningar som förmaksflimmer.

Mer om forskningen
Jörgen Brink

Jörgen Brink om kollapsen i VM

Skidåkaren Jörgen Brink var i sitt livs form när han gick ut i en solklar ledning på VM-stafettens sista sträcka. I loppets sista backe kollapsade han fullständigt och tappade ledningen. Efter sex år fick han reda på vad det var som hade hänt.

Läs Jörgens berättelse
Kvinna framför kyrkokör och kyrka

Att leva med förmaksflimmer

Pia Johansson levde ett aktivt liv med musik, jobb och familj. När hon drabbades av förmaksflimmer tog livet en drastisk vändning.

Läs intervjun med Pia
Läkare tittar på skärm

Ny forskning visar att AI kan identifiera personer med förmaksflimmer

Ungefär 300 000 personer lider av förmaksflimmer men mörkerantalet är stort eftersom det inte ger några symtom. Nu visar forskning att artificiell intelligens, AI, förutsäga om du kommer drabbas av förmaksflimmer som kan leda till stroke.

Läs mer om forskningen
Man i gul regnjacka vid en kaj

Ett hjärta i rätt rytm

På en rutinkontroll fick 39-årige Thomas diagnoserna hjärtflimmer och hjärtfladder. Det är två ganska vanliga hjärtproblem, men inte bland yngre, och inte båda besvären samtidigt.

Läs intervjun med Thomas
Malin Lindström Eriksson

En Facebook-grupp för unga med arytmi

Med en här gruppen vill vi skapa möjlighet att dela tankar och erfarenheter med varandra, att vara ett stöd för varandra. Vi har samlat information och sammanställt en ordlista på olika typer av diagnoser, förkortningar och hur man läser ett EKG.

Gå med i gruppen
Omslaget till Hjärt-Lungfondens tidning Forskning för hälsa

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu