Tandlossning farligt för hjärtat
Den svenska så kallade PAROKRANK-studien visar att det med all sannolikhet finns ett orsakssamband mellan tandlossningssjukdom, parodontit, och hjärt-kärlsjukdom.
Enligt studien var risken att få en första hjärtinfarkt tydligt högre för personer med medelsvår till svår tandlossning jämfört med dem utan diagnosen.
Sambandet kvarstod sedan man justerat för ett antal gemensamma riskfaktorer. Risken var också högre för de yngre (under 65 år) än för de äldre.
Större risk att drabbas av hjärtinfarkt
PAROKRANK är en studie där specialister från många olika områden inom hjärta, tand, inflammation och epidemiologi samarbetar. Studien omfattar 805 patienter upp till 75 år som har fått sin första hjärtinfarkt, plus en lika stor hjärt-kärlfrisk kontrollgrupp som matchats med studiegruppen vad gäller ålder, kön och bostadsområde.
Efter justering för gemensamma riskfaktorer visar resultaten att personer med parodontit har 30 procents högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom än personer utan tandlossningssjukdom.
Studien är unik då den bygger på ett modernt insamlat material, den är genomförd i hela landet och har objektivt utvärderat tandlossning med hjälp av noga granskning av röntgenbilder. Eftersom det inte var etiskt försvarbart att lotta personer till tandlossningsbehandling eller ej, är en begränsning med denna studie, liksom alla andra studier av den här typen, att ett orsakssamband inte kan säkerställas.
Anna Norhammar, Adjungerad professor, har faktagranskat innehållet i artikeln
Fotograf: Ulf Sirborn
Rökning, diabetes och stress
Flera tidigare studier har påvisat ett samband mellan parodontit och hjärt-kärlsjukdom men eftersom riskfaktorerna till stor del är gemensamma har det varit svårt att fastställa om tandlossningssjukdom kan orsaka sjukdom i hjärta och kärl. Bland de gemensamma riskfaktorerna finns genetiska faktorer, rökning, fetma, diabetes, etnicitet, kost, stress, depression samt socioekonomiska faktorer. Tidigare studier har sällan kunnat både säkerställa hjärtinfarkthändelse och objektivt utvärdera tandlossning.
Bakterier i tandköttet kan spridas till blodet
Tänderna är unika såtillvida att de kommer inifrån kroppen, tränger igenom kroppsskalet och pekar ut på utsidan. Det innebär att övergången mellan tand och tandkött är en ömtålig del av kroppen med uppgift att förhindra att infektioner på tandytan sprids med blodet in i kroppens organ.
En tandköttsficka på 6–7 millimeter hyser upp till 800 miljoner bakterier som kan gå över i blodet. Kroppen svarar på infektionen med en inflammation i tandköttet som även den kan ha en påverkan på kroppen i övrigt.
Uppdaterad 23 februari 2023