Unik ny metod kan visa risk för hjärt-kärlsjukdom genom att belysa huden
En banbrytande metod som involverar att belysa huden på underarmen har visat sig kunna avslöja ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det visar en studie vid Linköpings universitet baserad på data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS.
– Genom att belysa underarmens hud med ljus kan vi på ett icke-invasivt sätt och till relativt låg kostnad mäta mikrocirkulationen i huden. Denna metod kan framöver spela en viktig roll i att förbättra riskbedömningen för hjärt-kärlsjukdomar. Måttet har potential att användas både i primärvården och i hemmet med hjälp av hemmonitoreringssystem, liknande dagens portabla blodsockermätare för diabetiker, säger Hanna Jonasson, docent vid Linköpings universitet.
Ljusets användning avslöjar blodflöde i små kärl
Blodflödet i våra små kärl (mikrocirkulationen) är tätt sammanlänkat med flödet i våra stora kärl och är livsnödvändigt för att syre och näring ska nå alla kroppens celler. Genom att belysa huden med ljus är det möjligt att mäta blodflöde, mängden blod och blodets syresättning i mikrocirkulationen. När ljus träffar blodkroppar förändras ljusets egenskaper och genom att analysera det tillbakaspridda ljuset kan man bestämma både blodflödet och blodets syresättning.
– Resultaten visade att en försämrad mikrocirkulation är associerad med en högre skattad risk för hjärt-kärlsjukdom och förkalkning av hjärtats kranskärl. Vi kan också dra slutsatsen att mikrocirkulationen påverkas tidigt i utvecklandet av hjärt-kärlsjukdom och detta funktionsmått skulle framöver kunna bidra till tidigare diagnostisering, förklarar Hanna Jonasson.
Dålig mikrocirkulation ger fem gånger högre risk för hjärtproblem
Studien som nyligen publicerades i European Journal of Preventive Cardiology visar att sannolikheten att ha en hög risknivå för att utveckla hjärt-kärlsjukdom var fem gånger större för de med sämst mikrocirkulation jämfört med dem där den var normal, även när hänsyn togs till andra faktorer som kan påverka risken.
I den aktuella studien har forskarna undersökt kopplingen mellan funktionen i mikrokärlen och risken för hjärt-kärlsjukdom hos 2 857 deltagare, utan diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, hos SCAPIS-studiens Linköpingsdeltagare. Mikrocirkulationen mättes på ena underarmen före, under och efter avstängning av blodflödet med en blodtrycksmanschett och jämfördes sedan med resultat från undersökning av de stora kärlen samt hjärta och lungor.
– Befolkningsstudien SCAPIS har som övergripande målsättning att tidigt kunna hitta riskpersoner och behandla dem innan sjukdom uppstår. Att hitta en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom dessutom genom en enkel och billig metod är därför både mycket intressant och välkommet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.
Fakta om studien
Publicering: European Journal of Preventive Cardiology 9 februari 2024