Arne Hegerfors fick hjärtinfarkt och stroke
Inom loppet av ett halvår drabbades Arne Hegerfors av både hjärtinfarkt och stroke. Det var på målsnöret att Sveriges mest folkkäre sportkommentator klarade sig.
Den 17 september 2011 drabbades Arne Hegerfors, Sveriges mest folkkäre sportkommentator, av en massiv hjärtinfarkt. Med svåra bröstsmärtor kördes han i ilfart med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset där ett akutteam genomförde ballongvidgning av det tilltäppta kärlet. Men komplikationer tillstötte, hjärtats pumpförmåga var dålig och han drabbades även av hjärtflimmer.
Personligt
Namn: Arne Hegerfors
Ålder: 80+
Yrke: Sportjournalist och föreläsare
Familj: Hustrun Kerstin, tre vuxna barn och ett barnbarn.
Bor: Stockholm
Fritidsintresse: Jag promenerar cirka två timmar per dag i Lill-Jansskogen. Det mår jag bra av fysiskt och mentalt. Jag är i bättre form än någonsin.
Råd till den som drabbas av hjärtinfarkt: Med den vård och de mediciner som finns i dag går det att leva ett bra liv. Lev så nära ditt vanliga liv du kan, om inte läkarna avråder dig. Mitt liv påminner om det jag hade tidigare, och nu har jag gett mig tusan på att komma tillbaka!
Arne Hegerfors kallar hjärtinfarkten en smäll, men som till slut besegrades.
– Vården jag fick är den bästa och finaste man kan tänka sig. Den räddade livet på mig. Jag är överraskad över hur många som insjuknar eller är i riskzonen för hjärtinfarkt. När man har kommit med i ”hjärtlaget” förstår man att det är en folksjukdom, säger han.
Efter hjärtinfarkten kom stroken
Ett halvår efter hjärtinfarkten kom nästa slag: När han vaknade på morgonen och knäppte på teven kunde han inte längre se på vänster öga. Några dagar senare gjordes en skiktröntgen som visade att en blodpropp hade fastnat i hjärnans syncentrum. Vidvinkelseendet på vänster öga är förlorat och synen på det högra har försämrats.
Arne Hegerfors älskar böcker och i sitt yrke som sportjournalist har han inte bara förlitat sig på sin skickliga berättarförmåga utan även på sin blick för detaljer. I dag läser han med stor ansträngning och det har blivit svårare att ta sig fram i Stockholms folkvimmel. Dagen då han promenerade ut till Djurgården ensam, utan sällskap, la han ytterligare en personlig triumf till handlingarna.
Arne Hegerfors, en obotlig optimist
Han är en man med tur, en rastlös, humoristisk och nyfiken själ. Det är inte just de orden han använder själv, men när han berättar om karriären, vännerna, hustrun och de tre vuxna barnen är det uppenbart att han är tacksam över att ha lyckats pricka in 13 rätt i livet. Hans mantra har varit ”allt ordnar sig”. Men perioden efter hjärtinfarkten var trots allt tuff. Arne Hegerfors kände sig trött, nedstämd och självförtroendet fick en törn. Medvetenheten om att han hade snuddat vid döden och oron för en ny hjärtinfarkt tog ut sin rätt.
Hans far drabbades av en hjärtinfarkt i exakt samma ålder. Efter en andra infarkt avled han.
Min hjärtinfarkt beror troligen på ärftliga faktorer, men att jag skulle drabbas igen ansåg mina läkare som osannolikt.
– Min hjärtinfarkt beror troligen på ärftliga faktorer, men att jag skulle drabbas igen ansåg mina läkare som osannolikt. Den kunskap, behandling, vård och de läkemedel som man får i dag går inte att jämföra med vad min pappa fick, säger han.
En personlig comeback
Gnistan kom tillbaka och Arne Hegerfors kände att han ville göra en insats: sprida information om hjärtinfarkt, berätta hur vanligt det är och hur viktig forskningen är.
– Jag funderade på att kontakta Hjärt-Lungfonden, och plötsligt en dag ringde telefonen och jag fick en förfrågan om att delta i en av kampanjerna. Jag ville inget hellre. Utan forskningens framsteg hade jag inte levt i dag, säger han.
För Arne Hegerfors blev uppdraget en personlig comeback. Inspelningen gick fint, budskapet han förde fram kom från hjärtat och gick rakt igenom teverutan.
– Stroken hade jag kunnat vara utan. Synbortfallet är en sorg. Men det går att få glädjen och lusten tillbaka och i dag är allt försumbart förutom min familj. Den är fantastisk.