Diabetes ledde till hjärtinfarkt och stroke
Efter en olycka fick Dan Svensson reda på att han hade diabetes typ 2. Av hans fem bröder har tre fått samma diagnos och i Dans fall blev det tyvärr en utlösande faktor till hjärtinfarkt.
Publicerad 2015
Dan Svensson hade arbetat med det påfrestande arbetet som tungdykare i många år när han en dag ramlade ifrån en båt och skadade sig allvarligt. På sjukhuset upptäckte man att Dans värden inte var vad de borde.
Sjuksköterskan frågade mig vad jag åt för medicin. ”Ingen alls”, svarade jag. Jo, men för ditt socker sa hon.
Trots att flera av Dans bröder hade fått diagnosen diabetes typ 2 kände han inte till att också han hade förhöjda sockervärden. I och med sitt tunga jobb gick han ofta på läkarkontroller, men de hade inte visat något.
Fick en hjärtinfarkt under barnkalaset
Drygt fem år efter olyckan och diabetesdiagnosen drabbades Dan plötsligt av en hjärtinfarkt mitt under ett kalas för ett av barnbarnen. Diabetes och hjärtsjukdom är två sjukdomar som är tätt sammankopplade och så mycket som två tredjedelar av alla som har diabetes typ 2 kommer också att drabbas av hjärtsjukdom.
Jag satt där på kalaset när jag plötsligt kände att jag mådde dåligt. Det var som att jag inte fick luft och så kom en smärta som strålade ut i armen. Jag minns att jag tänkte att nu dör jag, berättar Dan.
På sjukhuset konstaterade man hjärtinfarkt och Dan behandlades med ballongvidgning och var ganska snabbt på benen igen. Det han inte visste då var att han hade sin största prövning framför sig.
Stroken blev en tuff utmaning
Några år efter hjärtinfarkten kom nästa smäll. En dag när Dan skulle åka och handla tillsammans med sin fru började han plötsligt må dåligt och ringde sjukvårdsupplysningen. Damen i telefonen bad honom sitta ner och berätta vilken adress han var på.
Jag blandade ihop adressen och sa vår hemadress och min fru hjälpte mig att få det rätt. Tack vare att telefonisten snabbt förstod att det var ett akutläge kom jag in på sjukhuset på två röda sekunder.
På sjukhuset i Oskarshamn konstaterade man att Dan fått en stroke. Den vänstra sidan av kroppen blev förlamad och ena benet fungerade inte alls. Morgonen därpå när Dan vaknade upp på sjukhuset och behövde gå på toaletten kände han direkt att han tänkte klara av det här själv. Han tog i med alla krafter och hävde sig ur sängen till rullstolen för att ta sig till toaletten.
– Personalen skällde på mig, men jag kände att ska jag bli bättre så måste jag börja på en gång. I sjukhuskorridoren fanns ett räcke som jag övade på att gå längs och så satte jag en boll i handen. I början kunde jag inte röra fingrarna men långsamt gick det framåt.
Envisheten gav rörligheten tillbaka
En dryg månad efter stroken skickades Dan hem från sjukhuset. Då kunde han tack vare sin hårda träning stapplande gå och han fortsatte utmana sig. Rörligheten i fingrarna tränade han upp genom att spela på sin gitarr och ytterligare någon månad efter att han kommit hem från sjukhuset cyklade han långa sträckor.
– Jag satte en käpp på pakethållaren och gav mig ut varje dag. Det var väldigt tufft med balansen, men jag har varit envis och haft ett otroligt stöd av min fru och hela familjen. När man blir sjuk så drabbar det ju också alla runtomkring. Det är viktigt att komma ihåg.
Tack vare envisheten säger Dan att han lever ett bra liv idag. Det som tar mest på energin är hjärntröttheten som gör att han måste sova en stund varje dag, men han gör allt för att hålla igång även huvudet genom att spela spel i sin telefon som fungerar som bra hjärngympa.