Att leva med diabetes

Två skålar med mat samt ett bröd

Tidig insats viktig för att minska riskerna vid typ 2-diabetes

Allt fler människor drabbas av typ 2-diabetes och har därmed ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Därför är det viktigt att tidigt hitta dem som löper risk att utveckla sjukdomen.

Rekommendationer för diabetes
Blåbär i korg i skogen

Blåbärens goda effekter för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar

Blåbärens höga näring, vitaminer och mineraler skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Här kan du läsa mer om blåbär och dess goda inverkan på vår hälsa.

Mer om blåbär och hälsa
Hjärt-Lungpodden om testamente

Vad säger professorn om maten?

Vi lever i en tid där mycket fokus är på vad vi äter, men hur ska man förhålla sig till all information kring mat och dieter? Vilken är den bästa maten ur ett hälsoperspektiv enligt forskningen? Podden bjöd in professor och överläkare Mai-Lis Hellénius.

Lyssna på Hjärt-LungPodden
Äldre kvinna i soffa med en hund i famnen

Goda vanor hjälper vid typ 2-diabetes

När Ingrid Fredholm fick diagnosen typ 2-diabetes bestämde hon sig för att ta kommando över sjukdomen. Med hjälp av medicin, motion och sundare mat mår hon i dag bättre än på många år.

Läs Ingrids berättelse
Forskaren Emma Ahlqvist som forskar på diabetes

Ny kunskap om diabetes kan stoppa dödliga hjärt-kärlsjukdomar

Forskaren Emma Ahlqvists team har gjort en viktig upptäckt – att typ 2-diabetes i själva verket består av fyra olika varianter. Här berättar hon om hur detta fynd kan bidra till att stoppa svåra hjärt-kärlsjukdomar hos många med diabetes.

Läs mer om forskningen
Omslaget till Hjärt-Lungfondens tidning Forskning för hälsa

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu