Hela Sveriges hockeylegend Börje Salming, som också var vår ambassadör, avled den 24 november 2022 efter en tids sjukdom i ALS. Börje var en sann förebild, inte bara på isen utan även som människa. Tack för allt Börje, du har inspirerat och betytt mycket för många.
Efter ett helt yrkesliv som elitidrottare blev Börje Salming plötsligt akut hjärtsjuk. Tiden efter operationen kom insikten att han inte är odödlig och tacksamhet över chansen till att bli frisk igen.
Text: Moa Samuelsson
Foto: Erik Thor
Publicerad 23 september 2021
Högst upp i det rätt anonyma flerfamiljshuset, med en hänförande utsikt över Stockholms inlopp från den gigantiska takterrassen bor han – Börje Salming, en av ishockeys främsta och mest omtyckta spelare genom tiderna, tillsammans med sin fru Pia Salming. Och det var hit till Nacka Strand flytten gick för några år sedan när paret Salming fick nog av vardagslogistik och alla bilturer fram och tillbaka till villan i Vaxholm.
– Pia är polis och arbetar här i Nacka och hon har även bott i området tidigare, så det kändes som en given plats att flytta till, säger Börje, som idag har sin dotter, tillika mångkamparen och elitidrottaren, Bianca Salming på besök.
Det var mycket som förändrades efter Börje Salmings plötsliga hjärtoperation. Dottern Bianca tycker att de alla blivit mer medvetna om vad som är viktigt på riktigt.
Kände att något inte stämde under löprundan
Idag mår han bra och känner att hälsan är starkare än på länge, men annat var det för sex år sedan när Börje och Pia som nygifta tillbringade sin smekmånad på Seychellerna.
– Jag skulle ge mig ut och träna, men på löprundan kände jag att något inte stämde. Eftersom jag inte upplevde något av de symtom jag läst om kan uppstå vid hjärtproblem, trodde jag att det var något med magen som krånglade. För mig kändes det mer som en intensiv halsbränna.
Hemma i Sverige fortsatte känningarna så fort han försökte träna och efter ett telefonsamtal med sin läkare ordinerades Börje en magmedicin.
– Men det blev inte bättre och efter ytterligare några dagar med likartade symtom blev jag tillsagd av samma läkare att snabbt åka till akuten, berättar Börje, och tittar på sin dotter som fyller på:
– Och det är något som alltid har varit bra med dig, pappa. Du tvekar inte en sekund utan kontaktar en läkare så fort det är något som inte känns rätt.
Inne på akutmottagningen gick förloppet fort
Att Börje Salming inte tvekade just den gången kan ha förhindrat en hjärtinfarkt. För väl inne på akutmottagningen på Danderyds sjukhus gick förloppet fort. Den första undersökningen visade på dålig syresättning i blodet och han blev inlagd direkt.
– För mig kom allt som en chock och jag hann inte med alls. Från att inte ha vetat vad som var fel till att jag eventuellt skulle genomgå en ballongvidgning var det bara några timmar. Det var bara att acceptera läget och förlita mig till att jag var på rätt plats och att allt skulle gå bra.
Dagen efter konstaterades det att hans största kranskärl var igentäppt, något som med stor sannolikhet skulle ha utlöst en hjärtinfarkt om han inte sökt vård.
Det jag gick igenom den dagen förändrade mig
– Jag låg där ensam i en sjukhussäng och såg mitt hjärta på en monitor. Läkaren visade mig kärlet som stoppade upp cirkulationen och sa att ”Det här fixar vi nu på en gång. Du har tur som är här hos oss och inte hemma”. Efter en timmes ingrepp, då jag var vaken hela tiden, fick jag titta på en monitor igen och nu var kärlet rensat och färdigt. Den stunden glömmer jag aldrig. Och det jag gick igenom den dagen förändrade mig.
Tänk att forskningen har kommit fram till allt det här – att jag fick chansen att göra detta ingrepp och nu kan leva vidare. Jag är så otroligt tacksam för det.
Hemma i Vaxholm väntade övriga i familjen Salming nervöst på besked.
– När jag fick samtalet att pappa skulle gå igenom en ballongvidgning tänkte jag att ”det är kanske nu han dör”. Och det är en tanke jag inte varit nära innan. Efter ingreppet blev vi alla lite förändrade. Den första chocken gick över till lättnad och sedan vidare till en mixad känsla av tacksamhet och lite kvarstående oro …
– … för att jag blev lite nojig, jag vet. Att se sitt hjärta på en liten tv-skärm och inse att jag verkligen inte är odödlig, skapade en massa svåra tankar och känslor. Under flera månader funderade jag på om jag skulle vakna nästa morgon och så fort mitt hjärta började rusa minsta lilla blev jag orolig. Jag har haft många duster med min kropp, men inte på det här sättet.
En ny sorts medvetenhet växte fram
Efter operationen insåg Börje Salming att han måste sköta om sig på ett annat sätt än tidigare. Han slutade äta rött kött och drog ned på intaget av socker och fett. En ny sorts medvetenhet kring kost och hälsa växte fram. För trots ett helt liv som elitidrottare var detta något han inte lagt stor vikt vid tidigare.
– Jag var tvungen att titta närmare på varför jag hamnat i den här situationen. Och även fast jag som idrottsman har gått igenom så många läkarundersökningar har man aldrig tittat på min kropp genom ultraljud. Tog det tio eller tjugo år eller började mitt kärl slamma ihop när jag var ung? Det går inte att få ett svar på. När jag spelade hockey i NHL pratade vi inte om vad som är hälsosamt att äta, vilket är synd. Där är det verkligen en generationsskillnad mellan mig och Bianca. Du går igenom din kost så noggrant inför dina tävlingar. Det har jag aldrig gjort.
Börjes råd till Bianca: "Kör allt du kan och njut, oavsett vilka resultat det blir"
– Ja, så är det. Vi har alltid varit en träningsfamilj och min mamma är väldigt medveten om vad en hållbar kropp innebär, något du inte riktigt var så insatt i under vår uppväxt. Pappa har alltid varit i så perfekt form, smal och vältränad. Ingen av oss tänkte nog riktigt på att insidan och utsidan av kroppen kan se så olika ut.
För Bianca var idrotten från barnsben en självklar del av livet och nu vid 22 års ålder har hon både en fjärdeplats i sjukamp från juniorvärldsmästerskapen i friidrott 2016 och en tiondeplats i inomhus-EM 2017 på meritlistan.
– Jag har alltid älskat träning och idrott på ett sätt som inte går att beskriva. Friidrott är så positivt, jag träffar en massa människor jag annars inte skulle möta och för mig är det den perfekta världen. Jag lär mig nya saker hela tiden, både om mig själv och kring hur jag ska hantera pressen att vara elitidrottare.
– För det måste verkligen sägas. Det är inte bara att dyka upp på en tävling eller en match och hämta hem vinsten eller guldet, utan det är en kamp varje gång. Och samtidigt ska det vara kul att idrotta. Jag brukar säga till Bianca att hon ska försöka ha kul, lyfta blicken och komma ihåg att just hon är unik som får vara just här. Kör allt du kan och njut, oavsett vilka resultat det blir.
När det gäller att tävla är det något Börje Salming själv la ner helt efter sin hjärtoperation.
– Jag gör inget till hundra procent längre, ingen maxansträngning. Jag tränar fortfarande och det är viktigt för mig att känna att jag är i någorlunda form. Det gör mig glad.
Idag känner Börje Salming sig stark. Han tränar regelbundet, men pressar sig inte till maxnivå.
Nu kan jag gråta
Att vara i sina egna känslor, glad eller ledsen, är något som inte var helt lätt för Börje Salming under tiden som elitidrottare.
– Efter min operation pratade jag med en psykolog och det var konstigt nog för allra första gången. När jag spelade i NHL hade vi ingen mental träning eller något annat stöd, utan jag fick klara mig själv. Om en match hade gått dåligt kunde jag sätta mig i bilen med viljan att slå sönder ratten, men jag visade det inte för någon. Men nu kan jag gråta. Jag vet att det inte är farligt, säger Börje.
– Och nu kan du gråta för allt, till en film eller vad som helst. Och det är först de senaste åren som du har slutat oroa dig för ditt hjärta. Det känns som att du lever ditt bästa liv, säger Bianca.
– Ja, jag måste få njuta också. Det gjorde jag inte så mycket när jag var aktiv. Det var en sådan press att behöva prestera jämt och jag kan tänka tillbaka och komma ihåg att det var jobbigt. Det har kommit ifatt mig. Därför är jag också så otroligt tacksam över att jag fick den här chansen till att bli frisk och få finnas kvar tillsammans med dem jag älskar, precis som du säger Bianca.
Kärlkramp
Kranskärlen är de blodkärl som försörjer själva hjärtmuskeln med syrerikt blod. Kärlkramp är en tillfällig nedsättning av blodflödet i dessa kärl, vilket resulterar i övergående bröstsmärta. Krampen delas in i två kategorier: stabil och instabil kärlkramp. Att drabbas av instabil kärlkramp är allvarligt och kan vara ett förstadium till hjärtinfarkt.
PCI genom tiderna
Tekniken att vidga ett igentäppt kranskärl med en ballong har bidragit till minskad dödlighet i hjärtinfarkt.
PCI– en ballong för livHitta förträngda kranskärl
Med en ny metod kan forskare enkelt avgöra vilka kärl som behöver behandling med ballongvidgning, PCI.
Läs om metodenHjärtinfarkt
En hjärtinfarkt uppstår när det bildas en blodpropp i något av hjärtats kranskärl.
Det här är hjärtinfarkt