Dagens forskning är morgondagens vård
Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.
Se målen för 11 sjukdomarNär Elisabeth Blomdahl var tio år fick hennes pappa en hjärtinfarkt. Det ledde till att började hon började jobba som hjärt-och lungräddningsinstruktör vid sidan om jobbet som naprapat. Och nyligen bestämde hon sig för att skänka tio procent av sitt företags intäkter till Hjärt-Lungfonden.
Pappas hjärtinfarkt inspirerade ett livslångt stöd till Hjärt-Lungfonden
– Det hade just börjat skymma när jag kom upp på verandan och såg att mamma stod och pratade med pappa som satt i soffan och höll sig för bröstet. Han var kallsvettig och blicken var orolig. Bröstet värkte och jag såg verkligen hur ont han hade, minns Elisabeth Blomdahl som i dag har hunnit fylla 34 år.
Stor eller liten spelar ingen roll. Man måste inte vara ett jättestort bolag för att skänka pengar. Allt räknas.
Skänk en summa per år, kanske en del av er vinst en viss månad, alternativt sätt av en summa per månad som en rutin.
Man kan kanske hoppa över julkorten och julklapparna till företagets kunder och medarbetare och i stället skänka samma summa till Hjärt-Lung-fonden?
Starta en egen insamlingskampanj och få med dig dina kunder.
Informera på din hemsida och i sociala medier om företagets engagemang. Det är inte skryt utan handlar om att få fler att få upp ögonen för att företag kan skänka pengar.
Se till att ha rätt kunskap i hjärt-lungräddning. Om ett hjärta slutar slå, vad gör du då?
Elisabeths pappa la sig ner för att vila men värken släppte inte.
– Då sa mamma ”nu ringer jag en ambulans”. Jag blev jätterädd och sprang in till min farmor och farfar, som bodde i grannhuset. När jag berättade för dem att pappa hade ont i bröstet och att en ambulans var på väg skrek farmor rakt ut ”nej, nu har han fått en hjärtinfarkt!”.
– Som tur var klarade sig pappa. Det var en liten infarkt i nedre delen av hjärtspetsen och han fick snabbt rätt vård. Men han blev kvar ett tag på sjukhus och fick sedan chansen att åka till ett rehabiliteringshem i en månad så mycket blev annorlunda därhemma.
Händelsen för 24 år sedan blev en nystart för Elisabeths då 35-åriga pappa som ändrade livsstil helt. Han började träna mer och stressa mindre. I dag är cykling hans stora intresse och Vätternrundan är bara ett av loppen på meritlistan.
Även för Elisabeth har pappans hjärtinfarkt satt sina spår. I dag arbetar hon som hjärt-lungräddningsinstruktör parallellt med jobbet som naprapat i det egna företaget. Hon utbildar både företag och privatpersoner och är dessutom återförsäljare av hjärtstartare.
– Hjärt-kärlsjukdom är en fråga som alltid har berört mig. Därför är det viktigt för mig att själv kunna hjärt-lungräddning, men också att lära ut det till andra. Det är en kunskap som alla borde ha.
När Elisabeth i somras firade tio år som naprapat uppmärksammade hon det på ett speciellt vis.
– I juni i år skänkte jag tio procent av vinsten i mitt företag till Hjärt-Lungfonden.
Nu vill hon uppmuntra andra företag att göra likadant.
– Det spelar ingen roll om ni är ett stort eller litet företag. Även en mindre summa räknas. Det viktiga är att skänka en slant, för forskningen gör verkligen skillnad.
Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.
Det här är hjärtinfarktSå här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.
Se målen för 11 sjukdomar