Bröstsmärta kan kopplas till stress och oro
Kärlkramp innebär en tryckande smärta över bröstet och det kan kännas svårt att andas. Nya resultat från SCAPIS visar att det är relativt vanligt bland medelålders svenskar och att symtomen framför allt kan kopplas till faktorer som instabil ekonomi och stress.
Kärlkramp uppstår ofta i samband med fysisk eller psykisk ansträngning. En typisk kärlkrampsattack varar i regel högst tio minuter.
I den nya studien, som baseras på data från SCAPIS, har forskarna bland annat undersökt hur vanligt tillståndet är bland medelålders svenskar och resultaten visar att ungefär 3,5 procent är drabbade.
– Resultaten visar att kärlkramp fortfarande är vanligt bland medelålders kvinnor och män i Sverige och faktiskt lite mer än vi väntade oss, säger Kerstin Welén Schef, läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm och en av forskarna bakom studien.
Studien visar också tydliga gemensamma mönster av bakgrundsfaktorer bland de personer som hade kärlkramp. De viktigaste faktorerna som var kopplade till symtom av kärlkramp var sociodemografiska och psykologiska snarare än klassiska riskfaktorer som rökning, högt blodtryck och höga blodfetter. De riskfaktorer som samvarierade med kärlkramp var sådana som att vara född utanför Sverige, vara arbetslös, ha låg utbildning samt ha hög grad av självupplevd stress eller nedstämdhet. Av personerna med kärlkramp var det mycket få som hade så kallad obstruktiv kranskärlssjukdom (förträngningar i kärlen). Över hälften hade helt normala kranskärl.
Jag tycker det är intressant att få en så pass klar bild av de gemensamma mönstren av sociodemografiska och psykologiska bakgrundsfaktorer för kärlkramp.
– Jag tycker det är intressant att få en så pass klar bild av de gemensamma mönstren av sociodemografiska och psykologiska bakgrundsfaktorer för kärlkramp. Det betyder att vi läkare behöver väga in mer mjuka faktorer när vi bedömer patienter med symtom på kärlkramp, säger Kerstin Welén Schef.
Av de drygt 30 000 deltagarna i SCAPIS besvarade 28 974 individer ett frågeformulär med fokus på kärlkramp och av dessa hade 24 602 individer genomgått en bedömbar skiktröntgen av kranskärlen.
Fakta om studien
Namn: “Prevalence of angina pectoris and association with coronary atherosclerosis in a general population”
Publicering: Heart, 23 maj 2023
Huvudförfattare: Kerstin Welén Schef, läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus