Stress på jobbet stor risk för hjärtrytmrubbningar

Person som tar sig för hjärtat

Publicerad: 2023-08-27 | Uppdaterad: 2024-09-17

Efter semestern är många tillbaka på jobbet, något som inte alla mår bra av. Arbetsrelaterad stress har kopplats till en ökad risk för oregelbunden hjärtrytm, så kallad arytmi, eller i dagligt tal hjärtklappning.

En studie publicerad i Journal of the American Heart Association (JAHA) visar att ansträngning och obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer.

Koppling arbetsmiljö och stress

- Vi vet sedan tidigare att det finns en tydlig koppling mellan arbetsmiljö och risk för hjärt-kärlsjukdom, framför allt när det gäller bristen på möjligheter att påverka sitt arbete. Den här studien bidrar med kunskap som skulle kunna leda till bättre sätt att förebygga och komma till rätta med riskfaktorer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nu lyfter Hjärt-Lungfonden forskning som nyligen publicerats i Journal of the American Heart Association som visar att arbetsrelaterad stress orsakad av hög arbetsbelastning och en obalans mellan ansträngningar och belöningar kan öka risken för att utveckla förmaksflimmer.

Obelönad ansträngning en risk

Forskarna undersökte arbetsstress hos cirka 6 000 personer på kontorsjobb i Kanada. Resultaten visar att de som upplever hög arbetsbelastning och där betydande ansträngningar möts med låga belöningar, såsom låg lön eller bekräftelse, kan ha en 97 procent ökad risk att utveckla oregelbunden hjärtrytm, jämfört med arbetare som inte utsätts för dessa arbetsrelaterade stressfaktorer.

Att känna igen och hantera stressorerna på arbetsplatsen kan vara en effektiv strategi för att förebygga förmaksflimmer hos vuxna, enligt forskarna.

Att känna igen och hantera psykosocial stress på arbetsplatsen är viktigt för att främja hälsosamma arbetsmiljöer

- Den här studien tyder på att arbetsrelaterad stress kan vara relevant att inkludera i förebyggande hälsoåtgärder. Att känna igen och hantera psykosocial stress på arbetsplatsen är viktigt för att främja hälsosamma arbetsmiljöer, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Minst 400 000 personer i Sverige lever med förmaksflimmer. Förmaksflimmer är den vanligaste formen av arytmi hos den vuxna befolkningen– en onormal hjärtrytm. Det kan leda till stroke, hjärtsvikt eller andra hjärt-kärlkomplikationer.

Sex besvär som stress kan leda till:

Vi vet att stress är en etablerad riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Forskning har tydligt visat att långvarig stress kan leda till en obalans i kroppen som gör oss mer mottagliga för sjukdomar och en rad olika sjukdomstillstånd, varav många kan kopplas till hjärtkärlsjukdom.

Ikon med gubbe som håller ett hjärta.

Så kan du hantera stress

Störd nattsömn är det första oroande tecknet på en stressreaktion. Den som lider av stress har ofta svårt att få en lång och oavbruten djupsömn.

Sömnforskarnas tips för bättre sömn är:

  • Sovrummet ska vara tyst, svalt och mörkt.

  • Undvik nikotin, alkohol och koffein.

  • Motion och mental aktivitet gör att behovet av sömn ökar och att man sover bättre, men undvik motion precis före sänggåendet.

  • Lär dig en avslappningsteknik eller andningsövning för att varva ner. Dämpa belysningen, undvik höga ljud och gör bara långsamma aktiviteter.

  • Sov på tider som passar din kroppsklocka. Stig upp och lägg dig vid ungefär samma tid.

  • Ta inte med arbetet eller oroande tankar till sängen eller sovrummet.

Bord med rödbetor, passionsfrukt, kokosflingor, blåbär och banan

Sundkurs – om livsstilens betydelse för hälsan

Sundkurs är en faktabas och inspirationskälla baserad på den samlade vetenskapen om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa. Lär dig allt om fysisk aktivitet, matvanor, stress och sömn.

Till Sundkurs