Högt blodtryck fortsätter att öka

En man mäter sitt blodtryck, närbild på arm på bord.

I åldersgruppen 65–85 lever omkring hälften med högt blodtryck, och det fortsätter att öka.

Publicerad: 2025-01-07

Andelen med högt blodtryck fortsätter att öka i befolkningen. Var fjärde person i Sverige uppger nu att de lever med högt blodtryck, visar ny statistik. Sedan 2005 har andelen personer i Sverige med högt blodtryck ökat från 18 till 25 procent.

– Högt blodtryck är den viktigaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt och den vanligaste orsaken till förtida död. Därför är det viktigt att hålla koll på sitt blodtryck, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Mer än var tionde person i åldersgruppen 65–85 har inte koll på sitt blodtryck.

Antalet personer som lever med högt blodtryck fortsätter att öka i landet. Det har skett en ökning från cirka 18 procent 2005 till cirka 25 procent 2024, visar ny statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndighetens nyligen publicerade nationella folkhälsoenkät ”Hälsa på lika villkor”, som bygger på självrapporterad information från personer 16 år och äldre som bor i Sverige.

– Det lönar sig att behandla högt blodtryck, även hos äldre. Man kan sänka sitt blodtryck genom att röra på sig, äta mindre salt, dricka mindre alkohol och stressa mindre. Det finns även effektiva blodtryckssänkande läkemedel, som kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung.

Viktigt med regelbundna kontroller

Att ha högt blodtryck ger ofta inte några symtom men kan skapa stor skada eftersom det ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och för tidig död. Därför är det viktigt att känna till sitt blodtryck genom att regelbundet låta kontrollera det.

I åldersgruppen 65–85 lever omkring hälften med högt blodtryck enligt tidigare forskning. Trots det har mer än var tionde person i åldersgruppen inte koll på sitt blodtryck, visar en ny opinionsundersökning genomförd av Verian på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.

Opinionsundersökningen visar att 82 procent känner till sitt blodtryck. Men mer än var tionde person inte gör det – vilket innebär en betydande risk för oupptäckt högt blodtryck. Elva procent svarade att de inte känner till vilket blodtryck de har och sju procent svarade "vet ej".

Fakta om Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät ”Hälsa på lika villkor”

Den nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor” (HLV) är en befolkningsundersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Det nationella urvalet i HLV består av ett obundet slumpmässigt urval av personer 16 år och äldre som bor i Sverige. Enkäten har skickats ut till över 100 000 personer varje år som undersökningen genomförts. År 2024 deltog fem regioner och det totala urvalet bestod då av 111 534 personer. Publicerad: 13 november 2024.

Så förebygger du högt blodtryck

  • Sunda tips som förebygger högt blodtryck

  • Fysisk aktivitet och regelbunden motion.

  • Minskat saltintag.

  • Mindre mängder alkohol om alkoholkonsumtionen är för hög.

  • Hantering av negativ stress.

  • Rök- och snusstopp.

Illustration mäta blodtrycket

Blodtrycket – Frågor och svar

En av fem svenskar har ett förhöjt blodtryck och allt fler äldre personer mäter sitt blodtryck regelbundet.

Få svar på frågor om blodtrycket
Omslaget till Hjärt-Lungfondens tidning Forskning för hälsa

Bli månadsgivare och få en exklusiv tidning

Som månadsgivare stödjer du hjärt-lungforskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa direkt hem i din brevlåda.

Bli månadsgivare nu