Zucchinikaka med vallmo och valnötter
Kakan blir saftig och god av riven zucchini i smeten.
10 st
60 min
Ingredienser
- 2 dl rapsolja
- 1 ½ dl rörsocker, alt strösocker
- 3 ägg
- 1 ½ dl mild naturell lättyoghurt
- 100 g zucchini, grovriven (ca 2 dl)
- rivet skal och saft från 1 ekologisk citron
- 2 msk vallmofrö
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl valnötskärnor, grovhackade
- 2 krm salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en avlång brödform, cirka 1 ½ liter.
- Vispa ihop rapsolja, socker och ägg med elvisp.
- Tillsätt yoghurten och krama ur den rivna zucchinin och lägg i tillsammans med citronskal- och saft samt vallmofrö.
- Blanda det torra ingredienserna samt valnötskärnorna och vänd i det.
- Häll smeten i formen och grädda cirka 40-45 minuter tills en sticka är torr när du sticker mitt i kakan. Låt svalna.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept