Klassiska viltfärsbiffar
Viltfärsbiffar med sås, potatismos eller kokt potatis, vitkålssallad, inlagd gurka och gröna grönsaker. Klassisk husmanskost för hela familjen. Självklart kan du använda mager nötfärs om du inte har tillgång till vilt. Satsa då på max 10% fett.
Ingredienser
- 500 g viltfärs av t ex älg eller hjort
- 1 gul lök, skalad och finhackad
- 1 ägg
- 1 dl växtbaserat gräddalternativ
- 1 msk koncentrerad viltfond (kan uteslutas)
- 10 lätt mortlade enbär (kan uteslutas)
- 2 tsk torkad timjan
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- rapsolja till stekning
Sås
- 2 dl vilt- eller oxbuljong
- 1 tsk torkad timjan
- 1 dl växtbaserat gräddalternativ
- 1 msk svartvinbärsgelé
Dessutom
- kokt potatis eller potatismos
- gröna stekta eller lättkokta grönsaker, t ex broccoli
Gör så här
- Blanda färsen med hackad lök.
- Vispa ihop ägg och det växtbaserade gräddalternativet med fond, enbär, timjan och salt och peppar i en bunke.
- Tillsätt färsen och rör så allt blir blandat. Arbeta inte färsen för länge bara då kan den bli stum i konsistensen.
- Forma åtta fina biffar och platta till.
- Stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme cirka 3-5 minuter på var sida. Ta upp dem och vispa ur panna med viltbuljong.
- Sila buljongen ner i en liten kastrull och tillsätt timjan och det växtbaserade gräddalternativet. Låt det koka ihop utan lock cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt en sked gelé för sötma.
- Servera biffarna med såsen, inlagd gurka, vitkålssallad, ditt val av potatis samt mycket gröna grönsaker.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept