Saffranskaka med äpple
Saffran och äpple är en härlig kombo. Med lite grahamsmjöl i smeten blir det en mustigare smak.
10 st
70 min
Ingredienser
- 1 ½ dl mjölk eller växtbaserat alternativ
- 2 dl rapsolja
- 1 kuvert saffran (1/2 gram)
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2 äpplen, klyftade
- 1 tsk malen kanel
- ½ dl mandelspån
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
- Blanda mjölk och olja och tillsätt saffranet. Låt det stå cirka 15 minuter och rör då och då.
- Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
- Tillsätt oljeblandningen.
- Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt och rör i det i smeten.
- Häll smeten i formen och lägg på äppelklyftorna. Pudra över kanel och strö på mandeln.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept