Rödbetssallad med chèvre och kryddstekta valnötter
Härlig vintersallad med mycket smak. Passar utmärkt på julbordet.
8 st
50 min
Ingredienser
- 8 medelstora färska röd- och eller gulbetor, färdigkokta går bra
- 1 polkabeta, tunt hyvlad (kan uteslutas)
- 1 msk olivolja
- 100 g chèvre utan skal, s k chèvre doux
- ½ dl torkade tranbär
- 1 näve rucola
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Kryddstekta valnötter
- 1 msk rapsolja
- 1 dl valnötskärnor
- 1 nypa chililflakes
- ½ krm malen kanel
Lönnsirapvinägrett
- ½ dl olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 2 msk lönnsirap eller flytande honung
- 1 krm salt samt några varv med pepparkvarnen
Gör så här
- Koka betorna (utom polkabetan) med skal i vatten i en kastrull, cirka 45 minuter eller tills de är mjuka. Känn med sticka.
- Spola dem under kallt vatten och gnid av skalen.
- Skär betorna i klyftor och blanda med lite olivolja samt salt och nymald svartpeppar.
- Lägg klyftorna på ett fat och smula över chèvren. Strö på tranbären.
- Hetta upp rapsoljan i en panna och lägg i valnötskärnor, chiliflakes och kanel. Rör runt medan du steker dem lätt någon minut. Se upp för det bränns lätt.
- Strö på nötterna på salladen.
- Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla över lite av den.
- Dra ett par varv med pepparkvarnen.
- Vänd rucolan i lite vinägrett och strö på tillsammans med den hyvlade polkabetan.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept