Rågfrukostbröd
Härliga frukostfrallor med rågsmak.
20 st
110 min
Ingredienser
- 7 dl vatten, 37 grader
- 75 g jäst
- ½ dl rapsolja
- 1 tsk salt
- 5 dl grovt rågmjöl
- ca 10 dl vetemjöl special
Till dekoration
- 1 uppvispat ägg
- Rågflingor
Gör så här
- Rör ut jästen i vattnet, gärna i maskin.
- Tillsätt olja och salt.
- Blanda i mjölsorterna, lite i sänder medan maskinen går.
- Arbeta degen cirka 10-12 minuter eller dubbla tiden för hand.
- Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
- Rulla degen till en lång rulle, cirka 50 cm.
- Dela degen i cirka 20 delar med kniv.
- Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med ägg och strö över rågflingor.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
- Låt svalna på galler.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept