Rågfrukostbröd

Rågfrukostbröd

Härliga frukostfrallor med rågsmak.

20 st
110 min

Ingredienser

  • 7 dl vatten, 37 grader
  • 75 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • ca 10 dl vetemjöl special

Till dekoration

  • 1 uppvispat ägg
  • Rågflingor

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vattnet, gärna i maskin.
  2. Tillsätt olja och salt.
  3. Blanda i mjölsorterna, lite i sänder medan maskinen går.
  4. Arbeta degen cirka 10-12 minuter eller dubbla tiden för hand.
  5. Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
  6. Rulla degen till en lång rulle, cirka 50 cm.
  7. Dela degen i cirka 20 delar med kniv.
  8. Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Pensla med ägg och strö över rågflingor.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
  12. Låt svalna på galler.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept