Pumparisotto med ädelost och valnötter
Så underbart god så du behöver inget kött till, bara massor av härliga grönsaker. Perfekt lördagmiddag.
6 st
60 min
Ingredienser
- 700 g butternut squash-pumpa, 1 liten
- 3 vitlöksklyftor med skal
- 1 liten gul lök, skalad och fint tärnad
- Oliv- eller rapsolja till stekning
Risotto
- 2 vitlökslyftor, hackade
- 1 gul lök, hackad
- 3 dl arborioris
- 2 dl vitt vin
- ca 10 dl hönsbuljong + lite mer om du ska värma upp den
- Oliv- eller rapsolja till stekning
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar
- 1 dl olivolja
- 1 kruka salvia, bladen
Till servering
- 50 g valnötskärnor, grovt hackade och rostade i torr panna
- 75 g mager ädelost, 17%
- Lättkokta gröna grönsaker, t ex flower sprouts*, brysselkål, broccoli, gröna bönor, edamamebönor, spenat
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela pumpan horisontellt och lägg halvorna med kärnhuset kvar med snittsidan ner på en bakpappersklädd plåt med lite olja.
- Lägg vitlöksklyftorna med skal runtomkring. Rosta i ugnen tills pumpan är mjuk, cirka 25-30 minuter. Låt svalna.
- Gröp ur kärnorna och släng.
- Skeda ur pumpaköttet och lägg i en matberedare eller använd stavmixer och mixa det helt slätt tillsammans med inkråmet av vitlöksklyftorna.
- Fräs vitlök och lök i en skvätt olja utan att det får färg i en stor vid kastrull.
- Tillsätt ris och vin och låt det sjuda tills vinet kokar in.
- Späd med varm hönsbuljong lite i taget. Låt den koka in innan du häller på nytt och reglera värmen så att risotton sjuder sakta. Rör hela tiden.
- Risotton ska vara lös och krämig och ha lite tuggmotstånd kvar. Det tar cirka 25 minuter.
- Vänd i pumpapurén och låt allt bli varmt. Smaka av med lite salt och nymald peppar.
- Hetta upp oljan till salvian i en panna. Lägg i bladen och stekas några sekunder tills de blir krispiga.
- Servera risotton med valnötter, smulad ädelost, stekt salvia och massor av lättkokta grönsaker.
*flower sprouts är en korsning av grönkål och brysselkål som är mycket goda att servera lättstekta i lite olja
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept