Pumparisotto med ädelost och valnötter

Pumparisotto på fat.

Så underbart god så du behöver inget kött till, bara massor av härliga grönsaker. Perfekt lördagmiddag.

6 st
60 min

Ingredienser

  • 700 g butternut squash-pumpa, 1 liten
  • 3 vitlöksklyftor med skal
  • 1 liten gul lök, skalad och fint tärnad
  • Oliv- eller rapsolja till stekning

Risotto

  • 2 vitlökslyftor, hackade
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • ca 10 dl hönsbuljong + lite mer om du ska värma upp den
  • Oliv- eller rapsolja till stekning
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka salvia, bladen

Till servering

  • 50 g valnötskärnor, grovt hackade och rostade i torr panna
  • 75 g mager ädelost, 17%
  • Lättkokta gröna grönsaker, t ex flower sprouts*, brysselkål, broccoli, gröna bönor, edamamebönor, spenat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela pumpan horisontellt och lägg halvorna med kärnhuset kvar med snittsidan ner på en bakpappersklädd plåt med lite olja.
  3. Lägg vitlöksklyftorna med skal runtomkring. Rosta i ugnen tills pumpan är mjuk, cirka 25-30 minuter. Låt svalna.
  4. Gröp ur kärnorna och släng.
  5. Skeda ur pumpaköttet och lägg i en matberedare eller använd stavmixer och mixa det helt slätt tillsammans med inkråmet av vitlöksklyftorna.
  6. Fräs vitlök och lök i en skvätt olja utan att det får färg i en stor vid kastrull.
  7. Tillsätt ris och vin och låt det sjuda tills vinet kokar in.
  8. Späd med varm hönsbuljong lite i taget. Låt den koka in innan du häller på nytt och reglera värmen så att risotton sjuder sakta. Rör hela tiden.
  9. Risotton ska vara lös och krämig och ha lite tuggmotstånd kvar. Det tar cirka 25 minuter.
  10. Vänd i pumpapurén och låt allt bli varmt. Smaka av med lite salt och nymald peppar.
  11. Hetta upp oljan till salvian i en panna. Lägg i bladen och stekas några sekunder tills de blir krispiga.
  12. Servera risotton med valnötter, smulad ädelost, stekt salvia och massor av lättkokta grönsaker.

*flower sprouts är en korsning av grönkål och brysselkål som är mycket goda att servera lättstekta i lite olja

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept