Potatis- och purjolökssoppa med knaprigt strössel
Vardag blir fest med en soppa med krispigt strössel av bröd, grönkål och citronskal.
4 st
30 min
Ingredienser
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 1 stor purjolök, strimlad
- 4 medelstora potatisar, skalade och tärnade
- 3 msk oliv- eller rapsolja
- 5 dl grönsaksbuljong
- 2 dl havregrädde
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- 1 skiva dagsgammalt bröd, smulat
- 1 grönkålsblad grönkålsblad, mycket fint strimlat (mittsträng borttagen)
- 1 ekologisk citron, rivet skal
Gör så här
- Hetta upp 2 msk av oljan i en stor gryta och fräs lök, purjo och potatis hastigt utan att det tar färg.
- Häll i buljongen och låt det sjuda cirka 15 minuter på svag värme med lock tills potatisen är mjuk.
- Späd med havregrädden och smaka av med salt och peppar.
- Mixa soppan slät direkt i kastrullen med mixerstav.
- Stek brödsmulorna och grönkålen i 1 msk olja i en stekpanna. Ta upp och blanda i citronskalet.
- Häll upp soppan i skålar. Servera med strösslet, ringla över lite olja och dra några varv med pepparkvarnen.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept