Portionspizzor x 2

Pizza kan vara både gott och nyttigt om du väljer rätt sorts ingredienser. Här är två varianter på portionspizzor, bland annat en pizza med svartkål, parmaskinka och mozzarella.
Ingredienser
- 1 sats pizzadeg
- 2 dl tomatsås (se recept nedan)
- 1 (125 g) mozzarella, skivad
- 1 dl riven parmesan
- 8 blad svartkål, stjälkarna borttagna, grovrivna blad
- 4 skivor parmaskinka, rivna i långa strimlor
- 1-2 nypor chiliflakes
- Olivolja
Pizza med västerbottenost, sardeller, oliver och ägg
- 1 sats pizzadeg
- 2 dl tomatsås (se recept nedan)
- 1 dl riven västerbottensost
- 8 sardellfiléer, delade
- 20 kalamataoliver, urkärnade
- 1 liten rödlök, skalad och skivad
- 2 tsk oregano
- 1-2 nypor chiliflakes
- 4 små ägg
- 2 nävar nävar ruccola
Tomatsås
- 1 liten gul lök, skalad och hackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 3 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk (400 g) körsbärstomater, alt krossade tomater
- 2 tsk torkad oregano
- 2 krm salt och nymalen svartpeppar
- 1 krm socker (eventuellt)
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Börja med tomatsås.
- Fräs lök och vitlök i olja utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning 1 minut.
- Häll i tomaterna och krossa dem med en sked.
- Tillsätt oreganon. Låt det koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15-20 minuter.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker.
- Gör pizza med svartkål, parmaskinka och mozzarella. Dela degen i fyra delar och kavla ut fyra avlånga portionspizzor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
- Fördela tomatsås, mozzarella och parmesan över.
- Toppa med svartkål, skinka och chiliflakes.
- Ringla över lite olja.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
- Gör pizza med västerbottenost, sardeller, oliver och ägg. Dela degen i fyra delar och kavla ut fyra avlånga portionspizzor och lägg på bakpappersklädd plåt.
- Fördela tomatsås och ost över.
- Lägg på sardeller, oliver och rödlök.
- Krydda med oregano och chiliflakes.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 12 minuter.
- Ta ut pizzorna och knäck försiktigt ett ägg på varje.
- Grädda ytterligare 3-4 minuter tills vitan stannat men äggulan fortfarande är krämig.
- Servera med ruccola på toppen.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept