Pannkakor med jordgubbskompott och keso
Med fullkorn i smeten blir pannkakorna mättande. Koka ihop en kompott som alternativ till sylt och servera den med keso. Perfekt efter soppa eller lyxig frukost, som matigt mellanmål eller fika.
4 st
90 min
Ingredienser
- 2 ½ dl vetemjöl med fullkorn (alt hälften vanligt vetemjöl och hälften fullkorn)
- 6 dl lättmjölk eller växtbaserat mjölkalternativ
- 3 ägg
- ½ tsk salt
- 1 msk rapsolja
- Rapsolja till stekning
Jordgubbskompott
- 500 g jordgubbar, rensade och delade
- 1 dl strösocker
Till servering
- Keso
Gör så här
- Koka ihop jordgubbar och socker i en kastrull på medelvärme ca 45 minuter tills det tjocknar lite. Rör då och då. Låt svalna och kyl. Kopotten tjocknar när den kyls.
- Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken eller det växtbaserade alternativet i en bunke.
- Tillsätt resten av vätskan och fortsätt vispa så det blandas väl.
- Knäck i äggen och tillsätt saltet och vispa till en slät smet.
- Rör i rapsoljan.
- Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek tunna pannkakor på medelvärme. Beräkna en knapp deciliter smet till varje pannkaka.
- Servera med jordgubbskompott och keso.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept