Mustiga hamburgerbröd
Det blir så mycket godare med hembakta hamburgerbröd. De här är dessutom fiberrika och får fin smak av både dinkel och graham.
12 st
105 min
Ingredienser
- 25 g jäst
- 1 dl mjölk (1,5 %)
- 2 dl vatten
- 3 msk olivolja
- 1 msk flytande honung
- 0,5 tsk salt
- 2 dl dinkelmjöl, fullkorn
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 dl vetemjöl special
Gör så här
- Smula jästen i en bunke, helst till en hushållsassistent.
- Värm upp mjölk och vatten till 37 grader och häll över. Blanda tills jästen löst sig.
- Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och tillsätt lite i taget medan maskinen går eller knåda in det för hand. Arbeta degen cirka 8 minuter i maskin eller det dubbla för hand.
- Låt degen jäsa 30 minuter i bunken övertäckt med plastfolie. Ta upp degen med mjölade händer och lägg på ett lätt mjölat underlag.
- Forma den till en limpa och skär 12 bitar som du formar till så de blir runda och lägger på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
- Pensla bröden med ägg, strö på frön och grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
- Låt svalna på galler.