Mac n’ cheese
En ljuvlig pastagratäng som är proppad med härliga grönsaker och en lätt ostsås. Perfekt familjemat.
Ingredienser
- 3 dl fullkornsmakaroner
- 3 msk msk olivolja + 1 msk till formen
- 5 msk vetemjöl
- 7 dl mellanmjölk
- 2 dl riven lagrad prästost, 17 %
- 1 röd paprika, delad, urkärnad och tärnad
- 1 liten purjolök, delad, sköljd och strimlad
- 400 g babyspenat
- olivolja till stekning
- 1 krm riven muskotnöt
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk nymald svartpeppar
Till servering
- gröna bönor, t ex sojabönor
- grönsallat med finrivna morötter och pumpakärnor
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka makaronerna enligt anvisning på paketet och häll av.
- Smörj en ugnsform med olja som mäter ca 25×35 centimeter.
- Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och vispa i mjölet.
- Sänk värmen och späd med lite av mjölken till en tjock redning. Fortsätt sedan att tillsätta mjölken under vispning till en klumpfri sås. Låt sjuda i cirka 3-4 minuter under omrörning tills den tjocknar.
- Ta kastrullen från värmen. Tillsätt osten och rör så att den smälter. Smaka av med muskot, salt och peppar.
- Stek paprika och purjo i lite olja i en panna utan att det blir bränt. Ta upp och lägg åt sidan.
- Stek spenaten hastigt.
- Blanda de kokta makaronerna med alla grönsaker, salta och peppra och häll upp i ugnsformen.
- Fördela såsen över och gratinera i mitten av ugnen 25-30 minuter i ugnen. Servera med bönor och en stor sallad.
Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept