Lax- och potatisgratäng med fänkål
En matig gratäng som får god smak av den rökta laxen. Servera en sallad till.
Ingredienser
- 1 fänkålsstånd, tunt skivad (rotstocken bortskuren men spara dillen)
- 1 liten purjolök, tunt skivad
- 500 g mjölig potatis, tvättad och tunt skivad
- 1 kruka dill, hackad
- 2 dl riven mager ost
- 300 g varmrökt lax, i bitar
- 1 förp vegetabiliskt gräddalternativ (2 ½ dl), t ex av havre
- 1 ½ dl vegetabiliskt mjölkalternativ, t ex av havre
- olja till formen
- 2 krm alt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- blandad sallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en ugnssäker form med olja.
- Stek fänkål och purjo mjukt i olja i en stekpanna utan att det färg.
- Varva potatis, fänkål, purjo, dill och lite av osten med laxen i formen.
- Krydda med salt och peppar mellan varven.
- Strö över resten av osten och häll på gräddalternativet blandat med mjölkalternativet.
- Grädda ca 45 minuter i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk. Lägg på folie om det börjar bli bränt.
- Låt gratängen stå till sig cirka 10 minuter innan servering. Garnera gärna med fänkålsdillen.
- Servera med sallad.
Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept