Köttfärsbiffar fyllda med feta och oliver med potatisstomp
De flesta gillar köttfärsbiffar. Klassisk husmanskost som är gott och enkelt att göra. De här har en twist av Medelhav.
6 st
50 min
Ingredienser
- 500 g nötfärs, 5%
- 3 msk gryn (havregryn, grynblandning etc)
- 1 ½ dl lättmjölk
- 1 ägg
- 1 gul lök, skalad och riven
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk nymald svartpeppar
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 150 g mager fetaost
- 1 dl oliver, hackade
Potatisstomp
- 600 g mjölig potatis, skalad och tärnad
- 100 g cream cheese light
- ½ dl lättmjölk
- 1 knippe gräslök, finhackad
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- gröna grönsaker, t ex råstekt brysselkål, broccoli
- körsbärstomater, delade eller skivade
Gör så här
- Gör stompen genom att koka potatistärningarna i vatten i en kastrull tills de är mjuka.
- Häll av vattnet och mosa dem direkt i kastrullen med en potatiskross eller trägaffel tillsammans med cream cheese och mjölk så det blir grovt.
- Rör i gräslöken och smaka av med salt och peppar.
- Under tiden potatisen kokar: Blanda gryn och mjölk i en bunke och låt det stå och svälla i 15 minuter.
- Blanda i ägg, riven lök och färs samt salt och peppar. Arbeta inte färsen för hårt.
- Forma bollar och tryck in lite feta och olivhack i varje.
- Forma till bollarna och platta sedan ut dem till biffar.
- Stek på medelvärme i olja i en stekpanna cirka 2-3 minuter på var sida.
- Servera biffarna med potatisstomp. Bjud gröna grönsaker och tomater till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept