Kalops på älg
I jakttider ska man passa på att njuta av det fina viltköttet. Du kan givetvis byta ut det mot nötkött i den här goda kalopsen. Servera gärna med massor av rårivna rotfrukter.
4 st
90 min
Ingredienser
- 1 kg framdelskött av älg
- ½ dl fullkornsvetemjöl
- 2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor
- 4 stora morötter, skalade och skurna i grova skivor
- 1 l vatten + 2 msk koncentrerad oxfond
- 3 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn, grovmortlade
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar
- ev lite majsstärkelse till redning
Till servering
- kokt potatis
- inlagda rödbetor
- rivna rotfrukter, t ex morötter och kålrot
Gör så här
- Putsa och skär köttet i små bitar och pudra dem med mjöl.
- Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttet, löken och morötterna lätt i omgångar. Lägg över i en stor gryta.
- Tillsätt vatten och fond. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn.
- Låt det sjuda cirka 1 timme utan lock tills köttet är mört.
- Smaka av med salt och peppar. Om såsen blir för tunn kan den redas med lite majsstärkelse.
- Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och rivna rotfrukter.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept