Sensommarsallad med makrill, rödbetor och äpple
Ta tillvara på rotfrukterna nu i höst. Här kommer en fin lunchsallad eller lättare kvällsrätt.
4 st
60 min
Ingredienser
- 300 g rökt makrillfilé
- 350 g små färska rödbetor
- 1 påse (65 g) babyspenat
- 1 tsk balsamico
- 1 äpple, i tunna klyftor
- 2 dl picklad rödlök (se recept längre ned)
- 2 knäckebröd
- Olivolja
- 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Dillmajonnäs
- 1 ½ dl majonnäs
- 1 kruka dill, hackad
Picklad rödlök
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 dl ättikssprit, 12 %
- 1 krm salt
- 3 stora rödlökar, skalade och strimlade
Gör så här
- Koka rödbetorna med skal i vatten i en kastrull så de blir mjuka, cirka 25-30 minuter.
- Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet.
- Skär rödbetorna i klyftor.
- Riv makrillen i bitar.
- Blanda spenaten med lite olivolja och balsamico och lägg ut på ett fat.
- Fördela rödbetor, makrill, äpple och picklad lök (instruktion längre ned) över.
- Salta och peppra.
- Bryt brödet i småbitar och stek dem hastigt i olivolja. Strö brödbitarna över salladen.
- Rör ihop majonnäs och dill och servera till.
- Gör picklad rödlök. Koka upp en lag av socker, vatten, ättikssprit och salt i en kastrull.
- Lägg i löken och låt den svalna i lagen.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept