Fisk med mandeltäcke
Fisk med mandel känner många igen från skolan. Det är jättegott och enkelt att laga. Bra mat till hela familjen!
4 st
40 min
Ingredienser
- 500 g färsk eller fryst (tinad) torsk-, kolja- eller sejfilé (kolla WWFs lista vad som är okej just nu)
- ½ gul lök, skalad och finhackad
- 2/3 dl (ca 30 g) mandelspån
- 2 msk ströbröd
- 3 msk hackad persilja
- 3 msk raps- eller olivolja till stekning
- 1 krm nymald svartpeppar
Till servering
- 300 g gröna bönor
- 2-3 vitlöksklyftor, skalade och skivade
- 1 citron, saften
- 1 msk raps- eller olivolja till stekning
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Förslag till tillbehör
- Kokt potatis, ris eller gryn
- Sallad, gärna tomatsallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stek löken i oljan i en stekpanna så den blir genomskinlig.
- Lägg i mandeln och låt den få lite färg. Ta bort från värmen.
- Blanda i ströbröd och persilja och rör om.
- Skär fisken i 4 bitar. Salta och peppra runtom och lägg dem i en form.
- Fördela mandelröran ovanpå och gratinera i mitten av ugnen cirka 12 minuter.
- Stek bönorna med vitlöken hastigt i lite olja.
- Pressa över citron och peppra lätt.
- Servera fisken med bönorna, kokt potatis, ris eller gryn och gärna en tomatsallad.
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla receptVill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt