Fänkål och lax i skön gryta

Fänkål och lax i skön gryta

En enkel gryta med lax som passar bra till både vardag och fest. Perfekt helgrätt.

4 st
40 min

Ingredienser

  • ½ gul lök, skalad och strimlad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
  • 2 fänkålsstånd (ca 500 g), strimlade
  • 1 gul paprika, i grova bitar
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 förp krossade tomater (ca 400 g)
  • 5 dl fiskbuljong
  • 5 dl havrebaserad gräddersättning, t ex från havre
  • 2 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • 500 g laxfilé, skinn- och benfri av mittbiten, tärnad
  • 3 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Till dekoration

  • hackad bladpersilja

Till servering

  • bröd, ris, gryn eller kokt potatis
  • grönsallad

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök, fänkål och paprika i olja i en gryta ett par minuter utan att det tar färg.
  2. Tillsätt tomater, buljong och gräddersättning och låt koka upp.
  3. Strö i mortlad fänkål och låt sjuda i 10 minuter utan lock.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär laxen i kuber, 2 x 2 cm och tillsätt dem. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Dekorera med persilja och servera med något av förslagen.

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept